Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Правила допуску цінних паперів до біржових торгів зміняться

15 лютого 2018 року на офіційному веб-сайті НКЦПФР опубліковано для обговорення проект рішення НКЦПФР «Про затвердження Змін до Положення про функціонування фондових бірж».

Зазначеними змінами Комісія пропонує скасувати поділ біржового реєстру на перший та другий рівні лістингу та перейти до єдиного рівня. При цьому критеріями допуску цінних паперів до біржових торгів в частині включення до біржового реєстру стануть критерії для другого рівня лістингу, що передбачені чинною редакцією.

Крім того, якщо на даний час ініціатором процедури лістингу може бути лише емітент, то змінами передбачається, що включити цінні папери до біржового реєстру, окрім емітента, зможе також оферент, який володіє відповідними цінними паперами. Обов’язковою умовою лістингу цінних паперів є дійсність проспекту цінних паперів, затвердженого Комісією, та його оприлюднення (крім випадків, визначених законом).

Емітенти, цінні папери, яких станом на 1 січня 2019 року будуть включені до біржового реєстру, зобов’язані будуть привести проспект цінних паперів у відповідність новим вимогам законодавства, про що їх будуть письмово повідомляти фондові біржі.

Змін також зазнають і правила щодо допуску цінних паперів до торгів на фондовій біржі шляхом внесення до біржового списку без включення до біржового реєстру. Оновлення пов’язані з набранням чинності Законом України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів (№ 2210-VIII) та Законом України про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні (№ 2164-VІІІ).

Комісія пропонує заборонити внесення та перебування у біржовому списку акцій емітента - приватного акціонерного товариства, кількість акціонерів якого не перевищує 100 осіб та статутом якого передбачено переважне право його акціонерів на купівлю акцій, що пропонуються їх власником до продажу третій особі.  

Також передбачається, що якщо ініціатором внесення цінних паперів до біржового списку без внесення до біржового реєстру виступає не емітент, фондова біржа письмово повідомляє про це емітента.

Повідомлення фондової біржі має містити, зокрема, інформацію про:

  • отримання фондовою біржею пропозиції щодо включення цінних паперів до біржового списку;
  • те, що наслідком включення цінних паперів до біржового списку є віднесення емітента цих цінних паперів до підприємств, що становлять суспільний інтерес. 

В свою чергу, до підприємств, що становлять суспільний інтерес, згідно Закону 2164-VІІІ застосовуються такі вимоги:

  1. складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності;
  2. утворення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером, до складу якої входить не менше двох осіб (крім інститутів спільного інвестування), призначення на посаду головного бухгалтера особи, яка відповідає вимогам, визначеним законодавством;
  3. оприлюднення на веб-сайті емітента календарного плану розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії або через особу, яка проводить діяльність з оприлюднення регульованої інформації від імені учасників фондового ринку, та на власному веб-сайті інформації, документів та повідомлень, оприлюднення яких вимагається відповідно до законодавства, крім особливої інформації.

Фондові біржі будуть зобов’язані контролювати дотримання емітентами, цінні папери яких допущені до торгів, перелічених вище вимог, аналізуючи розміщені емітентом відомості у Загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР. Емітенти повідомлятимуть фондову біржу про дату оприлюднення на власному веб-сайті календарного плану розміщення інформації.

Варто врахувати, що підставою для відмови у допуску цінних паперів до торгів, а також підставою для виключення з біржового списку раніше допущених цінними паперів, крім іншого, буде нерозміщення емітентом до 31 січня кожного року, наступного за роком, у якому цінні папери цього емітента були внесені до біржового списку та/або перебували в ньому, календарного плану розкриття інформації.

У разі прийняття цього рішення, зміни наберуть чинності з 01 липня 2018 року, але не раніше дня офіційного опублікування.

Поділитись: