Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Позиція ПАРД щодо запровадження корпоративного управління у секторі професійних учасників ринку капіталу

Членами Ради ПАРД вивчено інформаційні матеріали стосовно концепції запровадження корпоративного управління у секторі професійних учасників ринку капіталу, що були представлені на засіданні Ради ПАРД 21.12.2017 року проектним менеджером проектного офісу «Підтримка реформ фінансового сектору в Україні» за підтримки ЄБРР Параскевою О.П.

Висловлюємо свою подяку за детальне опрацювання вищезазначеного питання. Вважаємо, що концепція запровадження корпоративного управління у секторі професійних учасників є важливим елементом для майбутнього розвитку ринків капіталу та збільшення рівня довіри потенційних інвесторів.

Корпоративне управління професійних учасників ринків капіталу є одним із елементів внутрішньої системи заходів із запобігання та мінімізації впливу ризиків. На сьогоднішній день регламентується Положенням НКЦПФР щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками № 1597 (далі – Положення № 1597).

Відповідно до норм Положення № 1597, для ефективного управління ризиками установою використовуються елементи корпоративного управління, а саме:

  • встановлюється організаційна структура;
  • визначаються підпорядкування та функції посадових осіб та працівників установи;
  • розподіляються права і обов'язки між органами установи та її учасниками стосовно управління установою, а також правила та процедури прийняття рішень щодо діяльності установи та здійснення контролю.

Вважаємо, що встановлені на сьогоднішній день норми потребують доопрацювання, тому, у майбутньому має бути запроваджено та законодавче визначено механізм корпоративного управління для учасників ринків капіталу з урахуванням специфіки їх діяльності.

При цьому, на першому етапі норми щодо впровадження концепції корпоративного управління для професійних учасників мають бути необов’язковими. Мотивацією для розробки системи корпоративного управління для професійних учасників має бути збільшення конкурентної переваги над іншими професійними учасниками, посилення довіри вже існуючих клієнтів та надання більш привабливих умов для потенційних інвесторів.

Після спливу 3-5 річних звітних періодів та оприлюднення звітів професійними учасниками ринків капіталу, необхідним буде проведення детального аналізу фінансових показників та надання оцінки впливу розробленої системи корпоративного управління на такі показники.

В подальшому, з метою управління пенсійними активами професійними учасниками ринків капіталу, розробка концепції корпоративного управління в установі має стати обов’язковою, а саме для інвестиційних фірм, що матимуть ліцензію на здійснення діяльності з управління портфелем фінансових інструментів, а також для професійних учасників, що провадитимуть діяльність з управління активами, діяльність із зберігання активів пенсійних фондів, діяльність з організації торгівлі цінними паперами на регульованому ринку.

Зазначаємо, що для інвестиційних фірм, що відповідно до Проекту ЗУ №7055 здійснюватимуть субброкерську діяльність, брокерську діяльність, дилерську діяльність, андеррайтинг без гарантії продажу та діяльність з інвестиційного консультування, норма щодо впровадження системи корпоративного управління має бути опціональною.
Поділитись: