Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Законопроект "Про валюту" внесено на розгляд до Верховної Ради

Президент Петро Порошенко підписав і запропонував Верховній раді законопроект "Про валюту".

Концепція законопроекту передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено".

Законопроектом визначено, що будь-які валютні операції здійснюються без обмежень, якщо інше не передбачено валютним законодавством. Обмеження будуть зняті щодо: обов'язкового продажу частини валютних надходжень; граничних термінів розрахунків за експортно-імпортними контрактами; вимог до операцій, пов'язаних з рухом капіталу; спеціальних дозволів на валютні операції; резервування за валютними операціями.

Проте за наявності ознак, що є підставою для запровадження заходів захисту, Національний банк України залишає за собою право встановлювати обмеження на строк не більше шести місяців з часу їх введення, за погодженням з Радою фінансової стабільності.

Нововведенням є визначення законопроектом валютних цінностей, з переліку яких виключено цінні папери. В такому разі важливим буде не те, в якій валюті номіновано цінні папери, а те, в якій валюті відбуваються пов’язані з ним розрахунки.

Також планується лібералізація при проведенні розрахунків, зокрема розрахунків в іноземній валюті. Згідно концепції законопроекту, усі розрахунки можуть  проводить в гривні, крім:

  • операцій зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій;
  • операцій банків з надання банківських та інших фінансових послуг на підставі банківської ліцензії відповідно до законодавства;
  • операцій небанківських фінансових установ та національного оператора поштового зв’язку з надання фінансових послуг на підставі ліцензій на здійснення валютних операцій Національного банку України;
  • інших випадків, визначених Національним банком України.

Законопроектом передбачено лише два види ліцензій:

  • банківська, яка включає в себе валютну;
  • валютна, для здійснення небанківськими фінансовими установами валютних операцій.

Валютний нагляд буде здійснюватися за дворівневою системою: органами валютного нагляду, до яких відносяться НБУ і ДФС та агентами валютного нагляду, до яких віднесено банки та небанківські установи, які отримали ліцензії НБУ. При цьому законопроектом буде скасовано валютний контроль для операцій, що є нижчим за пороговий рівень – менше 150 тис. грн.

Агенти валютного нагляду отримали право проводити перевірку осіб, які здійснюють валютні операції та право витребувати документи та іншу інформацію щодо валютної операції у разі необхідності.

Законопроектом також закріплено обов’язок надавати інформацію агентами валютного нагляду до НБУ про валютні операції. Порядок, зміст та строки подання даної інформації будуть встановлюватися нормативно-правовими актами НБУ.

Перехідними положеннями законопроекту встановлено відкладальну обставину щодо вступу окремих положень закону в дію, які відбудуться після введення в дію закону про міжнародну співпрацю України в галузі оподаткування.


Поділитись: