Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Депозитарій Національного банку запровадив осучаснене програмне забезпечення для клієнтів

2 квітня 2018 року, в повному обсязі набуло чинності нове "Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України". Цей документ, затверджений Правлінням Національного банку у грудні 2017 року, запроваджує нові підходи Національного банку до здійснення депозитарної діяльності з державними цінними паперами.

Для втілення новацій Положення на практиці Депозитарій Національного банку відмовився від попередньої системи "ОВДП-онлайн2", створеної 16 років тому, та натомість розробив нове програмне забезпечення "Депозитарій НБУ", побудоване на сучасних засобах автоматизації. Працювати в ньому користувачі депозитарних послуг Національного банку можуть вже від сьогодні.

Новий програмний комплекс зберігає повний набір функціональності, яка забезпечувалась системою "ОВДП-онлайн2", та водночас передбачає нові функціональні можливості для учасників ринку.

Однією з основних новацій осучасненого програмного забезпечення є можливість відкриття так званих "сегрегованих рахунків" – окремих персоніфікованих рахунків для всіх типів депонентів на рівні депозитарію Національного банку. Також система передбачає можливість переведення депонентів з агрегованих рахунків на відкриті сегреговані рахунки депонентів. Це допоможе одночасно і спростити ведення обліку цінних паперів, і підвищити надійність збереження інформації про права на цінні папери клієнтів.

Також завдяки системі "Депозитарій НБУ" стало можливим використання нових моделей розрахунків учасників фондового ринку при роботі з державними цінними паперами. Зокрема, це програмне забезпечення уможливило проведення операцій за принципом "оплата проти поставки цінних паперів", який передбачає, що право власності на цінні папери переходить до нового власника виключно після здійснення оплати. Ця нова модель розрахунків виступає надійною альтернативою розрахункам через Розрахунковий центр (РЦ) і створить передумови для анонсованого раніше скасування монополії РЦ на здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів. Також в новій системі передбачена можливість проведення операцій за принципом "поставка цінних паперів без оплати", коли сторони не вимагають гарантій розрахунків з боку інфраструктури фондового ринку та врегульовують їх порядок умовами договору.

Крім того, в новому програмному забезпеченні реалізована можливість проведення операцій з облігаціями зовнішніх державних позик, які зараховуються для обліку та обігу на території України через систему кореспондентських відносин Депозитарію Національного банку з міжнародним депозитарієм (Clearstream Banking Luxembourg).

Нове Положення та осучаснене програмне забезпечення допоможуть зробити депозитарну діяльність Національного банку більшклієнтоорієнтованою, а також привести її у відповідність до міжнародних стандартів.


За інформацією сайту НБУ.

Поділитись: