Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД, НАБУ та УФУ створили Конфедерацію фінансового ринку України

Сьогодні, у понеділок, 16 квітня 2018 року, в прес-центрі Українського кризового медіа-центру найбільші профільні асоціації фінансового ринку підписали Меморандум про партнерство та співпрацю.

Документ, який передбачає консолідацію зусиль банкірів, фондовиків і страховиків задля усунення диспропорцій на ринку та  сприяння конкурентоспроможності держави, підписали Роман Шпек, голова Ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ), Галина Третьякова, генеральний директор Української федерації убезпечення (УФУ) та Олексій Кий, президент Професійної асоціації учасників ринків капіталу та деривативів (ПАРД).  

Створення Конфедерації фінансового ринку України – вельми важлива подія, на яку чекали давно. «Якщо у світі остерігаються «чорних лебедів», то ми потерпаємо від «лебедя, щуки і рака» - що в політиці, що серед фінансистів. Це надзвичайно перешкоджає розвитку держави», - констатував Роман Шпек. Він переконаний, що «найважливіше від політики демагогії, політиканства, популізму переходити до професійних суджень, професійних пропозицій та професійних рішень», формуючи суспільний запит на реформи. Бо фрази «це боляче та не популярно» заводять у глухий кут. «Питання реформ уже стало питанням збереження державності, - вважає голова Ради НАБУ.

«В українських реаліях консолідація сил від ринку відбувається украй важко», - погоджується з колегами Галина Третьякова. «Об’єднання наше – це консолідація перед трьома великими викликами: по-перше, це відновлення довіри громадян, по-друге, це нова якість роботи з політиками, що дозволить просувати прийнятне законодавство для повноцінного функціонуванняі фінсектору, і, по-третє, впровадження пруденційного нагляду, як противагу адміністративному впливу на фінансові установи», - стверджує гендиректор УФУ.

Олексій Кий вважає створення Конфедерації позитивним сигналом від учасників фінансового ринку про бажання поліпшувати і розвивати вітчизняну економіку. «Об’єднання зусиль учасників різних секторів допоможе вирішувати питання комплексно та ґрунтовно, а залучення спеціалістів з міжнародних організацій допоможе уникнути використання недієвих механізмів та дозволить виходити за межі формальної оцінки ризиків», - впевнений очільник ПАРД. 

Український громадський діяч,  президент Інвестиційної групи УНІВЕР Тарас Козак, котрий заохочував нинішніх членів Конфедерації фінансового ринку України до об’єднання, певен: «Серед перших завдань Конфедерації - лобіювання президентського закону «Про валюту», запровадження накопичувальної пенсійної системи, сприяння побудові справедливих і потужних фінансових регуляторів, створення чесних і рівних правил гри у всіх секторах фінансового ринку».

Сучасний етап розвитку фінансового ринку та його складових є вкрай складним, динамічним і важкопрогнозованим. Однак, саме такий період є найбільш сприятливим для впровадження інноваційних, а часом і радикальних заходів щодо реформування всієї фінансової системи, - переконана Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ і наголошує: «Ми хочемо докластися до прозорої державної фінансової політики з чітко визначеними реперними точками, правилами та механізмами регулювання, а також забезпеченням відповідного рівня захисту прав інвесторів та акціонерів».

Поділитись: