Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД звертає увагу високопосадовців на ситуацію щодо акцій «Мотор Січі»

Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів (ПАРД) направила звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Голови СБУ, Міністра фінансів, Міністра економічного розвитку і торгівлі, НКЦПФР, Офісу залучення та підтримки інвестицій, Офісу Національної інвестиційної ради, Офісу бізнес омбудсмена з приводу останніх подій навколо Акціонерного Товариства «Мотор Січ», які можуть мати негативні наслідки як для інвестиційного клімату в країні, так і для українського фондового ринку загалом. Йдеться про заборону внесення змін до системи депозитарного обліку на виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 20.04.18, яку виконав Національний Депозитарій України щодо Розрахункового Центру та депозитарних установ. Таке обмеження прав міноритарних акціонерів не дає їм можливості реалізовувати конституційне право на належні їм активи (акції), які активно торгуються на вітчизняних фондових біржах, у тому числі іноземними інвесторами.

Учасники ринку та інвестори стурбовані тим, що обмеження їх конституційних прав відбувається з боку державних органів без оприлюднення ухвали суду, без надання додаткових роз’яснень та зазначення строку блокування реєстру та напередодні зборів акціонерів товариства запланованих на 25 квітня.

Такі дії з боку державних органів знижують привабливість України на інвестиційний мапі серед іноземних партнерів та інвесторів, особливо напередодні запланованої на 2018 рік масової приватизації державних пакетів акцій. А також знижують довіру до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (через який держава у березні продала на аукціонах фондових бірж близько 1% акцій ПАТ «Мотор Січ» на загальну суму 109,3 млн гривень) та загальмовують надходження інвестицій від внутрішніх інвесторів що сукупно, матиме жахливі наслідки для функціонування вітчизняного фондового ринку і підірве перспективи прозорої та ефективної приватизації.

ПАТ «Мотор Січ» - провідний гравець у галузі виробництва авіаційних двигунів та авіаційного машинобудування, є також одним з найбільших вітчизняних підприємств за ринковою капіталізацією (станом на 20 квітня 2018 року складала 11,3 млрд. грн.). Акції підприємства входять до складу індексу «Української біржі» та Індексу ПФТС, що свідчить про високу ліквідність цінних паперів компанії.

У вільному обігу знаходяться близько 20% акцій, що робить компанію провідною «блакитною фішкою» фондового ринку України. Тому, обмеження торгівлі акціями такої компанії суттєво звузить коло інвестиційних можливостей на українському ринку акцій та здатність інвесторів диверсифікувати свої інвестиції.

Поділитись: