Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД виходить з Меморандуму з НКЦПФР щодо реформування системи сертифікації на фондовому ринку

Влітку 2017 року ПАРД приєдналась до укладеного між НКЦПФР та ГО «Асоціація інвестиційних професіоналів» Меморандуму щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої системи сертифікації фахівців фондового ринку та керуючих активами, заснованої на незалежній оцінці кандидатів згідно з кращими світовими практиками.

Відповідно до умов Меморандуму сторони, зокрема, домовились про:

  • спільну роботу в напрямку реформування системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку;
  • створення та впровадження Білої книги реформи (концепції реформи);
  • розробку та прийняття відповідних нормативно-правових актів, необхідних для ефективного функціонування системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку;
  • розроблення та специфікацію тестів, організацію їх апробації;
  • забезпечення повноцінного відкритого доступу громадськості до інформації про хід та результати реформування системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку.

З моменту приєднання ПАРД до Меморандуму Асоціація жодним чином не була залучена ані до процесу створення концепції реформи сертифікації, ані до розробки проектів нормативно-правових актів, ані до розробки тестових завдань.

Єдине публічне обговорення розробленої Комісією та ГО «Асоціація інвестиційних професіоналів» Концепції «Підготовка та атестація фахівців фондового ринку та керуючих активами: прозорість і відповідність сучасним вимогам та міжнародним стандартам» відбулось на засіданні Комітету НКЦПФР з питань стратегії розвитку та економічного аналізу фондового ринку у листопаді 2017 року, на якому представники СРО та учасників фондового ринку виступали лише у якості слухачів, адже не мали жодного стосунку до її розробки.

ПАРД неодноразово, як одноосібно, так і разом зі всіма СРО на фондовому ринку зверталася до Комісії з приводу необхідності реформування процесів навчання, атестації та сертифікації на фондовому ринку, надавала розроблені фахівцями Асоціації тестові завдання для складання іспитів. Але вимушені констатувати, що всі звернення Комісія залишила поза своєю увагою, адже жодної відповіді по суті не було отримано, не було ініційовано жодної наради або робочої зустрічі за участю представників СРО для розгляду наших пропозицій.

 

Зважаючи на відсутність бажання Комісії залучати представників СРО до реформування процесів сертифікації та відсутність будь-якої реакції Комісії на пропозиції СРО, які є головними зацікавленими особами в розбудові сучасної та ефективної системи сертифікації фахівців на фондовому ринку, Рада ПАРД 19.04.2018 року прийняла рішення про вихід асоціації з Меморандуму з НКЦПФР та СFA Society Ukraine.

 

Найближчим часом ПАРД разом з іншими СРО на фондовому ринку – Українською асоціацією інвестиціного бізнесу (УАІБ) та Асоціацією «Українські фондові торговці» (АУФТ) планують розробити альтернативну концепцію реформування системи підготовки та атестації спеціалістів на фондовму ринку, та представити її громадськості та Комісії.

Поділитись: