Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД запрошує юристів професійних учасників до участі у зборах Третейського суду ПАРД

24 травня 2018 року відбудуться збори третейських суддів постійно діючого Третейського суду ПАРД.

До участі запрошуються діючі судді третейського суду, а також юрисконсульти професійних учасників фондового ринку або особи, які виконують такі обов’язки для ближчого ознайомлення з третейським судочинством та його перевагами для вирішення спорів.

Нагадаємо, що третейський суд - недержавний незалежний орган. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, що виникає з цивільних та господарських правовідносин, крім випадків, передбачених законом. Спір може бути переданий на розгляд третейського суду за наявності між сторонами третейської угоди до прийняття компетентним судом рішення у спорі між тими ж сторонами, з того ж предмета і з тих самих підстав. Третейська угода може бути укладена у вигляді третейського застереження в договорі, контракті або у вигляді окремої письмової угоди.

Процедура розгляду спорів у Третейському суді ПАРД має такі переваги:

  1. Скорочена процедура розгляду спорів та неможливість оскарження рішення третейського суду по суті. У державних судах рішення суду не є остаточним і може бути оскаржене по суті у двох-трьох інстанціях, що затягує на багато місяців (а іноді років) одержання остаточного рішення по справі та збільшує витрати сторін спору на одержання цього рішення. Відповідно до Закону рішення третейського суду є остаточним і оскарженню не підлягає, крім випадків, визначених Законом (серед переліку таких випадків відсутня можливість оскарження рішення третейського суду по суті). Строк розгляду справи у Третейському суді ПАРД становить від двох тижнів до трьох місяців.
  2. Економія витрат (судовий збір), які необхідно сплатити для розгляду спору у суді. Ставки судового збору для розгляду спорів у державному суді відповідно до Закону України «Про судовий збір» постійно збільшуються. На сьогоднішній день розгляд позовів та отримання остаточного судового рішення у державних судах потребує значних затрат.
  3. Можливість пред’явлення позову в третейський суд незалежно від місця знаходження відповідача. Слід зазначити, що при розгляді спорів в державних судах територіальну підсудність спору часто визначається залежно від місцезнаходження відповідача, що, в свою чергу, підвищує витати на розгляд спорів у зв’язку з необхідністю оплати відряджень співробітників. Розгляд спору у порядку третейського судочинства здійснюється за місцезнаходженням суду (місто Київ). Можливість вибору сторонами судді для розгляду спору. В третейському застереженні сторони можуть відразу вказати суддю (суддів), яким вони довіряють розгляд спору зі списку суддів третейського суду.
  4. Відповідно до Закону рішення третейського суду виконуються зобов’язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні. Разом з тим, рішення третейського суду, яке не виконано добровільно, підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження». В практиці діяльності суду є прецеденти виконання рішень третейського суду в примусовому порядку.
  5. Практичний досвід діяльності суду.

 

Проведення зборів заплановано на 24 травня 2018 року о 15 год. 30 хв. за адресою: вул. Володимирська 55, Великий конференц-зал НАН України, Білий зал (перший поверх).

З питань участі у зборах третейських суддів звертайтесь до Вікторії Кулініч [email protected], 0442869420

Поділитись: