Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Результати круглого столу "Особливості депозитарного обліку державних цінних паперів"

Зміни до нормативної бази з питань депозитарного обліку державних цінних паперів, а також оновлений програмний комплекс "Депозитарій НБУ" було презентовано минулого тижня під час круглого столу "Особливості депозитарного обліку державних цінних паперів", який проводили Депозитарій Національного банку спільно з Професійною асоціацією учасників ринків капіталу та деривативів. .

У круглому столі взяли участь представники більш ніж 40 депозитарних установ. Учасники круглого столу обговорили питання роботи депозитарію Національного банку та особливості обліку державних цінних паперів.

Основними питаннями, які обговорювались на круглому столі, були :
  • практичні кейси роботи з новим функціоналом програмного забезпечення;
  • нові операції та порядок гарантування розрахунків за правочинами щодо цінних паперів;
  • нові моделі розрахунків за операціями з державними цінними паперами, які розширюють можливості депозитарних установ та їх клієнтів щодо вільного розпорядження активами;
  • особливості проведення транскордонних операцій з облігаціями зовнішніх державних позик та державними деривативами;
  • плани депозитарію щодо розширення системи кореспондентських відносин шляхом відкриття рахунку міжнародному депозитарію.

Також, учасникам круглого столу була представлена нова тарифна політика депозитарію, результати перших місяців тарифікації та плани щодо подальшого удосконалення системи тарифікації.

Пріоритетним напрямком роботи для Депозитарію НБУ являється здійснення подальших реформ інфраструктури фондового ринку. З цією метою Національний банк виступає з законодавчими ініціативами, що стосуються функціонування фондового ринку, реалізує проекти направлені на реформування Розрахункового центру та встановлення кореспондентських відносин з міжнародним депозитарієм. Також готується правове та технологічне підґрунтя для забезпечення майбутньої передачі цінних паперів, облік яких відноситься до компетенції Національного банку, до Центрального депозитарію.

Поділитись: