Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Рада Національного банку України ухвалила Стратегію монетарної політики Національного банку України

Відбулося засідання Ради Національного банку України (далі – Рада), на якому була затверджена Стратегія монетарної політики Національного банку України. Також на виконання вимог Конституції України та чинного законодавства Рада взяла до відома та опрацювання пропозиції Правління Національного банку України (далі – Правління) щодо Основних засад грошово-кредитної політики на 2019 рік і середньострокову перспективу. Крім того, під час засідання було розглянуто низку питань щодо уточнення кошторису адміністративних витрат, у зв’язку із поточною діяльністю Національного банку України.

Стратегія монетарної політики Національного банку України (далі – Стратегія) визначає основні цілі, принципи та інструменти монетарної політики Національного банку України (далі – Національний банк) та напрями їх еволюції.

Схвалення Стратегії спрямовується на збереження послідовності під час проведення монетарної політики і незмінності її цілей та принципів. Це сприятиме посиленню передбачуваності та послідовності монетарної політики та стабілізації інфляційних очікувань. Водночас деталізація цілей та особливості застосування інструментарію монетарної політики, а також макроекономічний контекст її імплементації, деталізуватимуться в щорічних Основних засадах грошово-кредитної політики.

Важливе значення приділено координації монетарної та фіскальної політики. Вагомі чинники впливу на динаміку інфляції та стабільність грошової одиниці України належать до компетенції Уряду. Це зокрема стосується корекції адміністративно регульованих цін та тарифів та особливостей проведення економічної і бюджетної політики. За таких умов лише тісна координація монетарної політики Національного банку та економічної і бюджетної політики Уряду дасть змогу забезпечити ефективне досягнення монетарних цілей і завдань.

Національний банк спільно з Урядом концентруватиме зусилля на створенні макроекономічних умов для низької та стабільної інфляції. Підтримуватиметься тісна взаємодія Національного банку з Урядом у питаннях узгодження монетарної та фіскальної політики, у тому числі в частині впливу на стан грошово-кредитного ринку випуску внутрішніх зобов’язань та здійснення бюджетних видатків, а також активна співпраця в питаннях забезпечення стійкості фінансової системи.

Взаємодія Уряду з Національним банком відбуватиметься виключно за умов дотримання принципу незалежності останнього. Національний банк дотримуватиметься свого зобов'язання уникати будь-яких форм фіскального домінування, в тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних видатків. Таке зобов’язання виступатиме однією з головних передумов для зміцнення довіри до цілей монетарної політики.

Рада рекомендувала Правлінню при здійсненні передбачених Законом України “Про Національний банк України” операцій продовжити утримуватися від проведення операцій, що можуть мати ознаки прямої або непрямої підтримки бюджетних видатків. Крім того, Національному банку рекомендовано утримуватись від здійснення операцій з купівлі державних цінних паперів, а також встановити параметри щодо верхньої межі обсягу державних цінних паперів в портфелі Національного банку України. Правлінню до 1 жовтня 2018 року розробити та надати Раді методологію розрахунку та встановлення параметрів верхньої межі обсягу державних цінних паперів в портфелі Національного банку України.

У засіданні брали участь члени Ради, члени Правління та директори департаментів Національного банку, в.о.Голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України М.Довбенко.


За інформацією сайту НБУ.

Поділитись: