Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НКЦПФР надано відповідь щодо зміни переліку додаткових послуг інвестиційних фірм

ПАРД 24/01/2022 року було направлено офіційний запит до НКЦПФР щодо можливості та механізму зміни переліку додаткових послуг інвестиційних фірм.

 

Нагадаємо, що згідно з частиною другою статті 44 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» (далі – Закон), інвестиційна фірма з урахуванням вимог законодавства може надавати клієнтам такі додаткові послуги, якщо вони зазначені в рішенні Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про видачу їй ліцензії на провадження відповідного виду діяльності в межах професійної діяльності з торгівлі фінансовими інструментами та внесені до реєстру професійних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків.

Згідно з нормами пункту 1 статті 45 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» 3480-IV (далі – Закон №3480-IV), зміна переліку додаткових послуг, які має право надавати інвестиційна фірма, проводиться на підставі відповідної заяви інвестиційної фірми шляхом прийняття відповідного рішення Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку з наступним внесенням змін до інформації в реєстрі професійних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків.

За результатами офіційного звернення ПАРД, НКЦПФР надано відповідь щодо наявного механізму зміни переліку додаткових послуг інвестиційних фірм в рамках чинних ліцензій.

Отже, відповідно до листа НКЦПФР:

1) інвестиційні фірми, які до 30.09.2021 не подали до Комісії інформацію щодо наявності наміру надавати додаткові послуги в межах професійної діяльності з торгівлі фінансовими інструментами, можуть отримати таку можливість лише шляхом подачі заяви та документів на отримання ліцензії(й) на провадження виду(ів) діяльності з торгівлі фінансовими інструментами, передбачених частиною першою статті 44 Закону, не зазначених у пункті 10 Прикінцевих та перехідних положень Закону, згідно яких ліцензія(ї) на провадження професійної діяльності на ринках капіталу відповідної інвестиційної фірми була(и) переоформлена(и).

2) інвестиційні фірми, щодо яких були прийняті рішення Комісії про затвердження переліку додаткових послуг, які вони мають право надавати у порядку, встановленому Рішенням №420, мають право подати до Комісії офіційним каналом зв’язку, що передбачений Наказом Голови Комісії від 30.12.2021 №257, заяву у довільній формі щодо внесення змін до такого переліку додаткових послуг, які має право надавати інвестиційна фірма.

За результатом розгляду такої заяви Комісією розглядається питання щодо прийняття рішення про внесення змін до рішення Комісії, яким було затверджено перелік додаткових послуг, які має право надавати ліцензіат. У разі прийняття такого рішення до реєстру професійних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків вносяться відповідні зміни.

Крім цього, повідомляємо, що рішенням Комісії від 24.12.2021 №1256 схвалений проєкт Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу – діяльності з торгівлі фінансовими інструментами, за результатом доопрацювання якого буде передбачено аналогічну процедуру внесення змін до переліку додаткових послуг, які надає ліцензіат.

Детальніше із запитом та відповіддю НКЦПФР можна ознайомитись у розділі Питання-відповіді.


Поділитись: