Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

29 квітня набирають чинності нові ліцензійні умови депозитарних установ

НКЦПФР рішенням від 10.02.2022 N 114 затвердила Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на ринках капіталу - депозитарної діяльності, які встановлюють вимоги, обов'язкові для виконання при отриманні ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу - депозитарної діяльності, при провадженні такої діяльності та особливості поєднання такої діяльності з окремими видами професійної діяльності на ринках капіталу.

Вимогам, установленим цими Ліцензійними умовами, повинні відповідати:

- заявник та власники істотної участі у заявнику, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники заявника, станом на дату подання заяви про видачу ліцензії та визначених цими Ліцензійними умовами документів;

- ліцензіат, власники істотної участі у ліцензіаті, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники ліцензіата, посадові особи ліцензіата протягом усього часу, коли вони зберігають свій статус або мають істотну участь у ліцензіаті.

Ліцензіат повинен виконувати вимоги, встановлені цими Ліцензійним умовами, протягом усього строку провадження депозитарної діяльності.

Відповідно до цих Ліцензійних умов НКЦПФР може видати ліцензії на провадження таких видів діяльності:

  • депозитарної діяльності депозитарної установи;
  • діяльності із зберігання активів інститутів спільного інвестування;
  • діяльності із зберігання активів пенсійних фондів.

Рішення зареєстровано в Міністерстві юстиції 15 квітня 2022 р. за N 431/37767 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім абз. 2 п. 4 гл. 1 розд. II, речення другого абз. 3 пп. 4 п. 1 розд. III, речення другого пп. 12 п. 6 та речення другого п. 7 розд. IV Ліцензійних умов, які набирають чинності з дня набрання чинності порядком, передбаченим абз. 3 ч. 17 ст. 71 Закону "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Установлено, що юрособи, які мають ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу - депозитарної діяльності, зобов'язані:

- привести свої внутрішні документи у відповідність до цих Ліцензійних умов протягом 6 місяців після набрання чинності цим рішенням, якщо інше не встановлено стандартами корпоративного управління в професійних учасниках ринків капіталу та організованих товарних ринків, встановленими НКЦПФР;

- привести структуру власності у відповідність до вимог цих Ліцензійних умов протягом 6 місяців після набрання чинності цим рішенням, у разі якщо в структурі власності такої особи є іноземна(і) юридична(і) особа(и) та/або фізична(і) особа(и) - іноземець(ці) - протягом року.

Вимоги цих Ліцензійних умов щодо початкового капіталу застосовуються лише до юросіб, які мають намір провадити депозитарну діяльність і подали до НКЦПФР заяву та відповідні документи для отримання ліцензії.

Рішення №114 опубліковано у Офіційному віснику України 2022, N 33 (29.04.2022).

Поділитись: