Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД звернулась до НКЦПФР з приводу повноцінного запуску ринків капіталу


З дня введення воєнного стану Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було прийнято ряд рішень, якими запроваджено жорсткі обмеження проведення операцій на ринках капіталу, в тому числі було зупинено розміщення, обіг та викуп всіх цінних паперів, окрім чітко встановленого переліку облігацій внутрішньої держаної позики. Беззаперечно такі заходи запроваджені з метою мінімізації негативних наслідків, пов’язаних із повномасштабною військовою агресією.

Однак, чинність обмежень протягом чотирьох місяців поспіль окрім функцій безпеки також спричинило складнощі у діяльності багатьох професійних учасників фондового ринку, пов’язаних із значним зменшенням доходу. Для прикладу, деякі професійні учасники, що забезпечують обіг військових облігацій, не встановлюють комісійної винагороди задля забезпечення інвестиційної привабливості такого фінансового інструменту. В той же час, частина видатків, пов’язаних із виплатою заробітної плати працівникам, бюджетних платежів, орендною платою, обов’язкових членських внесків, сплатою за обслуговування рахунків тощо, залишається сталою та обов’язковою. Незважаючи на значні руйнування, спричинені військовими діями, Україна залишається привабливою для іноземних інвесторів. Однак, власники українських активів через існування обмежень, не мають можливості їх реалізовувати.

На виконання розпоряджень Президента України щодо необхідності відбудови України та її відновлення від наслідків війни, Комітетом Верховної ради України з питань економічного розвитку презентовано план економічного відновлення України. Однією із базових засад такий план передбачає побудову економіки на принципах дерегуляції та лібералізації.

Сьогодення дійсно вимагає перезапуску економіки, що має своєю складовою відновлення та подальшу безперебійну роботу фінансових ринків. Злагоджена та взаємовигідна робота учасників ринків, що ґрунтується на відкритості та повазі до інтересів її учасників та кінцевих споживачів, є запорукою успіху всієї економічної системи.

Так, влада вже почала послаблювати заборони, відновлюючи функціонування низки державних реєстрів. Зокрема, надано дозвіл на здійснення певних реєстраційних дій (в тому числі купівлі-продажу) в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що перезапускає ринок нерухомості. Активний ринок нерухомості, в свою чергу, забезпечить існування та обіг деривативів.

Початок повноцінної роботи ринку дозволить вирішити ряд питань, що виникли в тому числі з дня оголошення воєнного стану, наприклад, внести зміни до договорів, провести оплату за укладеними договорами, тощо. Також розблокування випусків цінних паперів дозволить професійним учасникам належним чином виконувати вимоги ліцензійних умов.

У зв’язку з викладеним, ПАРД на підставі рішення Ради ПАРД, звертається до НКЦПФР з пропозицією скасувати рішення, яким тимчасово зупинено обіг та викуп всіх цінних паперів, та залишити обмеження обігу і викупу тих цінних паперів, щодо яких мають місце зв’язки з Російською Федерацією та Республікою Білорусь.

Поділитись: