Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД просить Прем'єр -міністра не змінювати умови випусків ОЗДП, що обліковуються у депозитарній системі України

Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів (ПАРД) на виконання рішення Ради ПАРД направила звернення до Прем'єр-міністра України з приводу Постанови КМУ № 805 від 19.07.2022 року «Про здійснення у 2022 році правочинів з державним боргом».

Інвестиції у державні цінні папери в Україні завжди мали найбільший попит серед інвесторів у порівнянні з іншими видами інвестицій адже гарантії держави щодо повернення інвестицій та виплати відсоткового доходу мають найбільший та вирішальний пріоритет при виборі предмету інвестування.

Зміна умов випуску облігацій, визначених Постановою № 805, в частині відстрочення виплати відсоткового доходу засвідчить лише нездатність держави у повному обсязі виконувати свої боргові зобов’язання, зменшить у майбутньому зацікавленість інвестувати у державний борг України, що, в свою чергу, негативно позначиться на інвестиційному кліматі в державі.

В умовах військового стану отримання відсоткового доходу за ОЗДП залишається чи не єдиним способом отримання інвестиційного прибутку для інвесторів – фізичних осіб та юридичних осіб, в т.ч. учасників ринків капіталу (інститутів спільного інвестування, недержавних пенсійних фондів, інвестиційних фірм), які сформували свої інвестиційні портфелі за рахунок, зокрема, ОЗДП.

Інвестиційна спільнота в особі ПАРД звертається з проханням переглянути зміни умов випуску ОЗДП, визначених Постановою №805, та знайти більш зважене рішення, яке забезпечить дотримання рівності інтересів інвесторів та держави.

Зокрема, ПАРД просить вивести з-під дії Постанови №805 ОЗДП, які належить тим інвесторам, котрі обліковують їх у національній депозитарній системі на рахунках у цінних паперах в депозитарних установах України. На погляд ПАРД, такий крок забезпечить захист інтересів у першу чергу вітчизняних інвесторів, які довірили свої кошти державі.

Кабінет Міністрів України за 5 місяців війни вже неодноразово довів, що Україна здатна виконувати свої зобов’язання у повному обсязі, в тому числі за підтримки урядів іноземних держав та міжнародних фінансових організацій.

Поділитись: