Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія погоджуватиме посадових осіб професійних учасників

Рішенням НКЦПФР №1272 від 27.10.2022 року завтерджено Порядок погодження осіб на посади у професійних учасниках ринків капіталу та організованих товарних ринків у період дії воєнного стану (надалі – Рішення 1272).

Відповідно до Рішення 1272:

1. Встановлено, що тимчасово на період дії воєнного стану контроль професійної придатності фізичних осіб щодо відповідності вимогам, встановленим законодавством, та оцінка їх ділової репутації здійснюється НКЦПФР шляхом погодження осіб (кандидатів) на такі посади (виконання функцій) у професійних учасниках ринків капіталу та організованих товарних ринків (крім банків):

  • голови та членів наглядової ради або іншого органу, відповідального за здійснення нагляду;
  • голови та членів колегіального виконавчого органу;
  • особи, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу, та її заступників;
  • посадової особи системи внутрішнього контролю;
  • працівник, відповідальний за проведення фінансового моніторингу;
  • головного бухгалтера (особи, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку), у разі покладання ведення бухгалтерського обліку ліцензіата на юридичну особу, з якою професійним учасником ринків капіталу та організованих товарних ринків укладений договір про здійснення бухгалтерського обліку, фізичної особи, яка безпосередньо здійснює ведення бухгалтерського обліку професійного учасника ринків капіталу та організованих товарних ринків.

При цьому, такі особи не можуть бути громадянами Російської Федерації або Республіки Білорусь, крім випадків, якщо вони проживають на території України на законних підставах.

 

2. Встановлено, що тимчасово на період дії воєнного стану норми Порядку погодження кандидатур керівників фондових бірж і вимог до таких керівників під час їх перебування на посаді, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22 січня 2013 року № 64, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 лютого 2013 року, не застосовуються.

 

3. Керівник професійного учасника ринків капіталу та організованих товарних ринків (крім банків) повинен забезпечити наявність належної кваліфікації, ділової репутації та відсутність конфлікту інтересів у працівників, які вчиняють дії, пов’язані з безпосереднім провадженням професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках (крім осіб, які займають або мають намір займати посади, зазначені у пункті 1 цього рішення).

Підтвердженням належного рівня професійних знань, досвіду та навичок є наявність у фізичної особи документа, що підтверджує її кваліфікацію на ринках капіталу та організованих товарних ринках, виданого відповідно до вимог законодавства юридичними особами, зазначеними у додатку 2 до Порядку.

 

4. Встановлено, що тимчасово на період дії воєнного стану норми ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках її окремими видами щодо необхідної кількості сертифікованих фахівців ліцензіата не застосовуються.

 

5. Встановлено, що у період дії воєнного стану та до 90 днів після його завершення, за умови дотримання вимог, встановлених у пункті 4 цього рішення, мають право продовжувати здійснювати відповідну діяльність на ринках капіталу та організованих товарних ринках фізичні особи, в яких завершився (завершується) у період дії воєнного стану строк дії таких належних їм документів:

 

6. Фізичні особи, які обрані/ призначені на посади (розпочали виконання функцій), що зазначені у пункті 1 цього рішення, після набрання чинності цим рішенням, повинні пройти погодження відповідно до вимог Порядку та в установлені ним строки.

Фізичні особи, які займають посаду головного бухгалтера (фізичні особи, на які покладено ведення бухгалтерського обліку) у професійного учасника ринків капіталу та організованих товарних ринків або, у разі покладання ведення бухгалтерського обліку професійного учасника ринків капіталу та організованих товарних ринків на юридичну особу, з якою цим професійним учасником укладений договір про здійснення бухгалтерського обліку, фізичні особи, які безпосередньо здійснюють ведення бухгалтерського обліку цього професійного учасника, які були прийняті на роботу у професійного учасника ринків капіталу та організованих товарних ринків  або розпочали здійснення ведення бухгалтерського обліку професійного учасника ринків капіталу та організованих товарних ринків відповідно до договору про здійснення бухгалтерського обліку у період дії воєнного стану до набрання чинності цим рішенням  або протягом 3 місяців до початку дії воєнного стану та не мали чинного кваліфікаційного посвідчення фахівця з питань бухгалтерського обліку професійних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків станом на дату прийняття на роботу/ початку ведення бухгалтерського обліку, повинні пройти погодження відповідно до вимог Порядку протягом 90 днів з дня набрання чинності цим рішенням.

 

7. Визнано такими, що втратили чинність:

рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 13.03.2022 № 160 «Щодо дії сертифікатів на право вчинення дій, пов’язаних з безпосереднім провадженням професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках на період дії воєнного стану»;

рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.03.2022 № 199 «Щодо осіб, які мають право на вчинення дій, пов’язаних з безпосереднім провадженням професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках на період дії воєнного стану».

Поділитись: