Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія здійснюватиме моніторинг відповідності осіб займаним посадам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (надалі – Комісія) 11.11.2022 року прийняла рішення «Про моніторинг відповідності осіб займаним посадам у професійних учасниках ринків капіталу та організованих товарних ринків у період дії воєнного стану» № 1339, яким на період дії військового стану змінила процедуру погодження посадових осіб на моніторинг відповідності займаним посадам. Цим нормативно-правовим актом скасовано рішення Комісії №1272 від 27.01.2022р.

Відтепер, моніторинг відповідності займаним посадам та вимогам, встановленим законодавством, та оцінка їх ділової репутації здійснюється Комісією шляхом оцінки відповідності осіб займаним посадам (виконання функцій) у професійних учасниках ринків капіталу та організованих товарних ринків (крім банків) щодо наступних осіб:

  • голови та членів наглядової ради або іншого органу, відповідального за здійснення нагляду;
  • голови та членів колегіального виконавчого органу;
  • особи, яка здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу, та її заступників.

Такий моніторинг здійснюватиметься управлінням сертифікації та освітніх програм НКЦПФР, що визначений структурним підрозділом, відповідальним за проведення процедур, встановлених Порядком.

Перелік підстав для визнання особи такою, що не відповідає займаній посаді, визначено у розділі І Порядку, та передбачає:

  • невідповідність фізичної особи вимогам законодавства;
  • недостовірність інформації в документах, поданих до НКЦПФР;
  • відкликання сертифіката на право вчинення дій, пов’язаних з безпосереднім провадженням професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках, якщо з дати його відкликання пройшло менше двох років.

За результатом розгляду документів щодо відповідності /невідповідності особи займаній посаді, Комісія приймає рішення. У разі, якщо посадову особу визнано такою, що не відповідає займаній посаді, професійний учасник має право подати повторно документи для оцінки відповідності такої особи не раніше ніж через рік з дня прийняття  негативного рішення.

Порядком не передбачено здійснення професійним учасником оплати за розгляд Комісією інформації про посадових осіб на предмет їх відповідності/невідповідності займаній посаді.

Розгляд інформації, що подається професійним учасником за нормами цього Порядку, Комісія здійснює протягом 30 днів з для її одержання. Оскільки норма не визначає дні робочими, можемо зробити припущення що термін визначений календарними днями.

При цьому, Порядок містить норму, яка встановлює, що до моменту прийняття Комісією рішення про відповідність або не відповідність особи займаній посаді – особа вважається тимчасово виконуючою обов’язки.

Також Рішенням Комісії №1339 від 11.11.2022р. встановлено, що у період дії воєнного стану та до 90 днів після його завершення, вважаються такими, дія яких подовжена, наступні документи:

Тимчасово на період дії воєнного стану, не застосовуються норми ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках її окремими видамищодо необхідної кількості сертифікованих фахівців ліцензіата.


Поділитись: