Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Щодо використання апостилю при оформленні документів

04 лютого 2023 року була ухвалена Постанова КМ України №107, якою установлено , наступне:

під час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування документи, виготовлені або засвідчені на території іноземних держав установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на території України без спеціального посвідчення (консульської легалізації, проставлення апостиля тощо) у разі, коли станом на 24 лютого 2022 р. такі документи приймалися на території України без спеціального посвідчення.

Тобто, документи, які приймалися без апостиля до 24 лютого 2022 року, мають прийматися без апостиля протягом дії військового стану та ще 6 місяців після його завершення.

За інформацією, оприлюдненою на сайті  Мінреінтеграції, прийняття такого рішення пов’язано із припиненням у грудні 2022 року у відносинах з росією та білоруссю дії міжнародної Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах. Відтак, громадянам України, які мають документи, видані на території цих двох держав, тепер необхідно було б проставляти на них апостиль. Тобто вони змушені були б їхати для цього на територію держави-агресора, що є неприпустимим.

Поділитись: