Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

До 01 серпня 2023р. Депозитарні установи мають привести свої внутрішні документи та діяльність у відповідність до Порядку виплати акціонерним товариством дивідендів

Нагадуємо, що НКЦПФР затверджено новий Порядок виплати акціонерним товариством дивідендів (Рішення НКЦПФР від 28 квітня 2023 року № 475).

Депозитарні установи мають привести свої внутрішні документи у відповідність із цим рішенням не пізніше трьох місяців з дня набрання ним чинності (тобто до 01.08.2023 року).

Згідно з нормами Рішення № 475, депозитарні установи мають до 01.08.2023 року, в тому числі, забезпечити наявність окремого грошового рахунку депозитарної установи у банку, який має бути відкритий виключно для забезпечення виплат доходів за цінними паперами, погашення боргових цінних паперів та інших виплат, передбачених абзацом першим частини п’ятої статті 20 Закону України «Про депозитарну систему України», до моменту їх виплати особі, що має право на отримання дивідендів, крім випадку:

-          припинення професійної діяльності на ринках капіталу - депозитарної діяльності депозитарної установи;

-          припинення дії договору про відкриття/обслуговування рахунків у цінних паперах власників, укладеного з акціонерним товариством, та обрання акціонерним товариством нової депозитарної установи/передання ведення обліку прав на цінні папери до Центрального депозитарію відповідно до законодавства.

Враховуючи положення пункту 17 Рішення № 475, депозитарні установи, зокрема, мають у внутрішніх документах передбачити порядок виплати дивідендів за зверненням особи, з якою припинено дію договору про обслуговування рахунку в цінних паперах/про відкриття рахунку в цінних паперах.

Детальніше з нормами Рішення № 475 можна ознайомитись за посиланням.

Поділитись: