Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Очікуються зміни у вимогах до договорів, що укладаються між учасниками депозитарної системи України

Схвалено проект рішення НКЦПФР про  внесення змін до деяких нормативно-правових актів НКЦПФР з питань договірних відносин між учасниками депозитарної системи України  (далі – Проєкт).

 Зокрема, Проєктом передбачається необхідність доповнення договорів про обслуговування рахунку в цінних паперах обов’язком депонента щодо надання на запит депозитарної установи інформації та документів про статус податкового резидентства стосовно себе та статус податкового резидентства своїх кінцевих бенефіціарних власників (для юридичних осіб), контролюючої особи, іншу інформацію та/або документи, необхідні для формування та подання депозитарною установою звітності за підзвітними рахунками відповідно до положень законодавства про обмін інформацією для податкових цілей, а також обов’язок повідомляти про зміни, що відбулись реквізитах чи документах, наданих депонентом при відкритті рахунку, в тому числі про зміни статусу податкового резидентства.

 Також у договорах потребуватиме змін норма закону, на яку має місце посилання щодо отримання інформації про умови та порядок діяльності депозитарної установи, а саме на норму ч. 5 ст. 7  нового Закону України «Про фінансові послуги та фінансові компанії», що може набути чинності з 01.01.2024р.

 Наразі Проєкт не породжує для учасників депозитарної системи жодних обов’язків, оскільки не є нормативно-правовим актом.

ПАРД відслідковуватиме прийняття НКЦПФР відповідного рішення.

В будь-якому випадку попередньо Проєктом передбачено тримісячний термін після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни для приведення Центральним депозитарієм та депозитарним установами у відповідність цим змінам своїх договорів.

Поділитись: