Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Пост-реліз відкритого засідання Комітету з питань фінансового моніторингу ПАРД

19 вересня 2023 року відбулось відкрите для членів ПАРД засідання Комітету з питань фінансового моніторингу ПАРД. 

 На засіданні були розглянуті, в тому числі, такі питання: 

 1.     Текст проектів довідників ознак підозрілих операцій (діяльності) та видів підозр до наказу Міністерства фінансів України від 04.06.2021 N 322 «Про затвердження порядку обміну інформацією з питань фінансового моніторингу»;

 2.     Зміни до Положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, передбачені рішеннями НКЦПФР від 06.07.2023 р. N 745, враховуючи зміни, внесені рішенням НКЦПФР від 27.07.2023 р. N 821.

 Щодо питання першого вирішено систематизувати пропозиції та зауваження від учасників ринків капіталу – членів ПАРД до проектів довідників ознак підозрілих операцій (діяльності) та видів підозр до наказу Міністерства фінансів України від 04.06.2021 N 322 «Про затвердження порядку обміну інформацією з питань фінансового моніторингу».

У зв’язку з чим, просимо надіслати свої пропозиції на електронну адресу: [email protected] до 15:00 год. 22.09.2023 року.

Нагадуємо, що проекти надіслані разом з матеріалами Комітету всім зареєстрованим на такий комітет учасникам від 18.09.2023 року.

 

Щодо питання другого порядку денного вирішено направити офіційний запит до НКЦПФР з питаннями, які потребують офіційного роз’яснення регулятора і були висвітленні учасниками Комітету – членами ПАРД на засіданні, зокрема:

-        нормативна необхідність СПФМ робити резервні копії з електронних копій документів під час здійснення заходів належної перевірки, в тому числі, дублювати такі документи, які були подані в електронному форматі;

-        можливість завірення електронних копій КЕП, що належить фізичній особі – співробітнику СПФМ, в посадових обов’язках якої передбачено здійснення таких функцій;

-        внесення змін до норм Положення №176 щодо неможливості встановлення СПФМ ділових відносин з компаніями, що пов’язані з країнами агресорами, а також особами, на яких накладені санкції, компаній-оболонок (без наявного фізичного представництва такої компанії);

-        внесення змін до норм Положення №176 щодо обов’язкової наявності відповідності вимогам міжнародного стандарту TIA-942 не менше ніж Tier 3 та запровадження додаткових вимог до Центрів обробки даних для розширення переліку таких компаній;

-        внесення змін до норм Положення №176 щодо диференціювання існуючих ділових відносин з клієнтами і необхідність забезпечення резервного копіювання даних тільки таких клієнтів, загальна сума проведення фінансових операцій яких не перевищує 400 тисяч гривень на рік (еквівалент).

-        внесення змін до норм Положення №176 щодо необхідності резервного копіювання даних клієнтів та їх подальше направлення до Центрів обробки даних, які мають середній або високий рівні ризику.

 Запит ПАРД  буде оприлюднено додатково на сайті разим з відповіддю НКЦПФР.

 Також, звертаємо Вашу увагу, що у разі бажання стати членом Комітету з питань фінансового моніторингу ПАРД з правом голосу, можна звернутись до Голови Комітету для отримання детальнішої інформації.


Поділитись: