Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відбулась робоча зустріч Ради ПАРД із членами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

У п’ятницю 22 вересня 2023 року відбулась зустріч членів Ради ПАРД із членами Комісії, на якій були озвучені найбільш актуальні питання, що турбують учасників ринку – членів Асоціації.

1.   В межах оприлюдненої Стратегії розвитку фінансового сектору України відзначено прогрес у роботі над законопроектом №8111 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання участі громадян у інвестиційній діяльності».

Нагадаємо Законопроектом пропонується запровадити індивідуальні інвестиційні рахунки у формі особових середньострокових та особових довгострокових рахунків, для відокремленого обліку грошових коштів та цінних паперів клієнта - фізичної особи, який відкривається з метою інвестування. Інвестиційний прибуток від операцій з активами, що обліковуються на таких інвестиційних рахунках, та дохід від дивідендів, процентів, інші доходи за такими активами пропонується визначити такими, що не підлягають оподаткуванню та не включаються до загального річного оподатковуваного доходу платника податку, за винятком випадків їх дострокового зняття.

Як демонструє міжнародний досвід, залучення довгострокових інвестицій громадян є одним з найефективніших способів стимулювання фондового ринку.

 2.   Говорили про доцільність максимального виключення «паперового» документообігу та переходу до бездокументарного (електронного) обміну документами та інформацією між клієнтами та професійними учасниками ринків капіталу, зокрема з метою впровадження принципу ESG (environmental, social, governance - навколишнє середовище, суспільство, управління). При цьому для мінімізації інформаційного ризику озвучено доцільність надання уповноваженим працівникам доступу до державних реєстрів (зокрема, реєстру нотаріальних довіреностей, державного реєстру речових прав на нерухоме майно, державного реєстру обтяжень рухомого майна тощо).

 3.   Окрему увагу приділено зверненню ПАРД з листом до НКЦПФР щодо застосування показників ліквідності. Зокрема, ПАРД запропоновано розглянути можливість відтермінування запровадження нормативного значення нормативу ліквідності активів на рівні 0,5 до кінця воєнного стану та/або збільшення строку для реалізації плану заходів щодо поліпшення професійними учасником свого фінансового стану.

 4.   Активне обговорення мало місце і щодо нових вимог НКЦПФР до фінансового моніторингу щодо здійснення належної перевірки СПФМ, внесених Рішенням №745 від 6 липня 2023 року. Проговорили доцільність запровадження таких вимог, які були б достатні та технічно можливі для досягнення поставлених державою цілей належної перевірки клієнтів підвищеного ступеня ризику.

 5.   Серед іншого піднімалися питання трансформації інституту СРО, а також вимоги щодо атестації/ сертифікації фахівців професійних часників ринків капіталу.

Поділитись: