Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Посилення нагляду СПФМ щодо ПЕП

Верховною радою України підтримано законопроект № 9269-д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб) в цілому.
Текстом законопроекту прибрані часові рамки в три роки щодо статусу PEP та передбачена так звана «довічність» політично значущим особам. 
Нормами законопроекту, зокрема, передбачено:
• що через 12 місяців після звільнення PEPа («Politically Exposed Persons», «політично значуща особа») з посади, банки та інші фінансові установи мають переглянути його ризик. У разі, якщо фінансові операції, що проводилися такою особою протягом цього часу, становили низький ризик, та якщо така особа не несе ризик, властивий PEP, суб'єкти первинного фінансового моніторингу (СПФМ) не зобов'язані вживати на постійній основі поглиблений моніторинг ділових відносин з ним (тобто, встановлювати джерела статків такої особи та джерела коштів для її операцій);
• обов'язок  СПФМ надати протягом п'яти робочих днів клієнту-PEP письмові пояснення з обґрунтуванням причини відмови у здійсненні фінансових операцій або встановленні ділових відносин.
• обов'язок національного PEP після припинення виконання ним визначних публічних функцій повідомляти банку на його запит про виконання (припинення виконання) таких функцій;
• встановлення штрафу СПФМ у розмірі до 100 тис. неоподаткованих мінімумів (1,7 млн. грн.) за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до PEP тобто за зловживання с жорстким фінмоніторингом по відношенню до PEP - присвоєння не обґрунтованого рівня ризику, безпідставна відмова від проведення фінансових операцій.
З порівняльною таблицею законопроекту можна ознайомитись тут. 
Поділитись: