Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відповіді держорганів на запити ПАРД щодо деяких проблемних питань, пов’язаних із нотаріальними діями

У зв’язку із виявленими проблемними питаннями у депозитарній діяльності, що пов’язані із нотаріальними діями, ПАРД направила відповідні запити до НКЦПФР, Мінфін та Мінюст.


Спільним проблемним питанням, яке стало підставою звернень до усіх трьох органів, стали положення статті 39-3.2.2.4. ПК України, згідно яких ненадання власником рахунку документів, визначених підпунктом 39-3.2.2 пункту 39-3.2 цієї статті, неповідомлення фінансового агента про зміну статусу податкового резидентства або ненадання протягом 30 календарних днів з дня отримання запиту фінансового агента запитуваної інформації та/або документів, або надання інформації та/або документів, що не спростовують підозру фінансового агента щодо підзвітності рахунку, є підставою для відмови фінансового агента у встановленні ділових відносин, відмови у наданні фінансових послуг або для відмови в подальшому наданні послуг, у тому числі для розірвання договірних відносин з власником рахунку.


Наступним абзацом вказаної норми передбачено можливість розірвати договірні відносини із власником рахунку та повернути йому залишки активів, зокрема, внести цінні папери у депозит нотаріуса, якщо власник рахунку відсутній у місці виконання чи ухиляється від прийняття виконання.

 

НКЦПФР з приводу висвітленого питання посилаючись на норму підпункту 39-3.1.4. пункту 39-3.1. статті 39-3 Кодексу зазначила, що порядок застосування Загального стандарту звітності CRS встановлює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, а питання щодо застосування Загального стандарту звітності CRS та положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземнихрахунків» (FATСA) належить до компетенції Державної податкової служби України.


А Мінфін у свою чергу зазначив, що процедура розірвання договірних відносин з власником рахунку є правом, а не обов’язком фінансового агента. А з питань особливостей та порядку розірвання ділових відносин за ініціативою фінансових агентів, зокрема з питань щодо механізму внесення на депозит нотаріуса цінних паперів, випущених в електронній формі, запропонувало звернутися до НКЦПФР.

 

Відповіді з Міністерства юстиції наразі не отримано.

 

Із текстами запитів та відповідями на них можна ознайомитися у розділі сайту Питання-відповіді.

 

Поділитись: