Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Роз’яснення Мінфіну щодо загальних питань застосування норм CRS

В рамках запровадження CRS в Україні, відповідно до пункту 531.3 статті 531 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПКУ),  фінансові агенти, які станом на 30 червня 2023 року відповідають критеріям підзвітних фінансових установ, зобов’язані стати на облік у контролюючому органі відповідно до пункту 393.3 статті 393 ПКУ до 31 грудня 2023 року.

 

Повторно зазначаємо, що з 1 липня 2023 року ПФУ відповідно до Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS, зобов’язані застосовувати процедури належної комплексної перевірки для визначення підзвітних рахунків з дати встановлення підзвітності фінансової установи, незалежно від дати взяття фінансового агента на облік у контролюючому органі, відповідно до пункту 393.3 статті 393 Кодексу.

Згідно з нормами пункту 1 розділу ХІ Порядку застосування CRS Фінансові Установи України зобов’язані самостійно встановлювати, чи вони відповідають або чи продовжують відповідати визначенню ПФУ у кожному звітному періоді.

 

З урахуванням наведених норм:

1) встановлення наявності або відсутності в організації статусу ПФУ – це обов’язок самої організації;

2) від дати встановлення статусу ПФУ організація зобов’язана виконувати усі зобов’язання, покладені на неї законодавством, що впроваджує Загальний стандарт звітності CRS, навіть якщо ПФУ своєчасно не стала на облік у контролюючому органі відповідно до вимог Порядку взяття на облік ПФУ.

 

Нагадуємо, що МФУ оприлюднено відповіді на основні питання щодо застосування законодавчих норм в рамках СRS - https://www.mof.gov.ua/storage/files/Роз'яснення_виконання_вимог_CRS.pdf

         

А також, з іншими роз’ясненнями МФУ можна ознайомитись за посиланням - https://www.mof.gov.ua/uk/clarification-641 .

Поділитись: