Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НБУ затвердив положення про оверсайт деяких учасників ринків капіталу.

НБУ своєю Постановою № 157 від 08.12.2023р. затвердив «Положення про порядок здійснення оверсайту суб’єктів, які виконують функції центрального депозитарію цінних паперів, центрального контрагента, торгового репозиторію та системи розрахунків у цінних паперах в Україні».

Згідно норм Положення оверсайт здійснюється НБУ з метою забезпечення безперервного, надійного та ефективного функціонування інфраструктури ринків капіталу, що включає:

1) моніторинг об’єкта оверсайту;

2) оцінювання об’єкта оверсайту на відповідність міжнародним стандартам оверсайту;

3) надання рекомендацій щодо вдосконалення діяльності об’єкта оверсайту.

 

Для здійснення оверсайту НБУ співпрацює з НКЦПФР, а також з іншими органами державної влади України та міжнародними організаціями, має право запитувати в об’єкту оверсайта інформацію та документи з питань його діяльності чи виконання рекомендацій.

У разі виявлення під час оверсайту суттєвих недоліків, які потребують негайного реагування та/або спричиняють суттєві ризики для об’єкта оверсайту, його учасників, інших суб’єктів інфраструктури ринків капіталу та фінансової системи в цілому, НБУ в тому числі, має право повідомити про це НКЦПФР. Окрім того, НБУ може повідомити НКЦПФР про ненадання запитуваної інформації об’єктом оверсайту, а також звернутися з метою застосування до об’єкту оверсайту заходів відповідно до законодавства України, в разі невиконання об’єктом оверсайту рекомендацій у встановлений термін.

 

Постанова № 157 від 08.12.2023р. набирає чинності з 01.01.2024р.

Поділитись: