Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

УВАГА, Уточнення 18.01.2024!!! Про подання до НКЦПФР довідки про схематичне зображення структури власності.

Для депозитарних установ:

Нагадуємо, що депозитарні установи щороку подають до НКЦПФР довідку про схематичне зображення структури власності юридичної особи - ліцензіата, у формі додатку 1 до цих Ліцензійних умов, з доданням схематичного зображення такої структури, до 01 лютого станом на 01 січня поточного року. Така довідка не надається ліцензіатом банком. (п.7 розділу IV Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу - депозитарної діяльності, затверджених Рішенням НКЦПФР №114 від 10.02.2022р.)

!!! Звертаємо увагу депозитарних установ банків, що друге речення пункту 7 розділу IV Ліцензійних умов (яке звільняє банки від встановленого обов’язку) не набуло чинності, оскільки відсутній нормативно затверджений порядок здійснення обміну між НКЦПФР та НБУ інформацією, копіями документів та результатами проведення оцінки ділової репутації щодо осіб, ліцензування діяльності яких вони здійснюють.

Згідно п. 5 Рішення НКЦПФР № 114 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу - депозитарної діяльності» - 
це рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім абзацу другого пункту 4 глави 1 розділу II, речення другого абзацу третього підпункту 4 пункту 1 розділу III, речення другого підпункту 12 пункту 6 та речення другого пункту 7 розділу IV цих Ліцензійних умов, які набирають чинності з дня набрання чинності порядком, передбаченим абзацом третім частиною сімнадцятою статті 71 Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

Відповідно до п. 14. Розділу  IV Ліцензійних умов №114 у разі необхідності подання до НКЦПФР відомостей та/або документів під час провадження ліцензіатом декількох видів діяльності на ринках капіталу, поєднання яких не заборонено законом, відомості, які є однаковими для кожного окремого виду діяльності, подаються один раз.

 

Для інвестиційних фірм:

Відомості, які ліцензіат подає до Комісії, та строки їх подачі визначені Розділом ІІІ Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з торгівлі цінними паперами, затверджені рішенням НКЦПФР від 14.05.2013 № 819, які діють у частині, що не суперечить Закону України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» (далі – Ліцензійні умови №819).

Так, відповідно до п. 11 Розділу ІІІ Ліцензійних умов № 819  ліцензіат зобов’язаний щороку до 01 квітня подавати до Комісії станом на 01 січня поточного року такі довідки, які додавалися до заяви про видачу ліцензії:

-        про асоційованих осіб фізичної особи - власника з істотною участю у заявника (ліцензіата);

-        про юридичних осіб, у яких фізична особа - власник з істотною участю у заявника (ліцензіата) є керівником та/або контролером;

-    про прямих власників та власників з істотною участю у структурі власника заявника (ліцензіата) з доданням схематичного зображення такої структури.

 

При підготовці документів, необхідних для подання до НКЦПФР відомостей, визначених розділом ІІІ Ліцензійних умов № 819, ліцензіат повинен керуватися строками встановленими зазначеним розділом та може використовувати форми відповідних додатків до Проєкту Ліцензійних умов. У випадку, якщо Проєктом Ліцензійних умов не встановлено відповідної форми документу, ліцензіат, для подачі необхідної інформації до Комісії, може використати форму документу, яка була встановлена Порядком 817. 

Така позиція висловлена НКЦПФР у відповідь на запит ПАРД щодо проблемних питань діяльності інвестиційних фірм (із повним текстом Відповіді Комісії можна ознайомитись на сайті ПАРД у розділі Питання-відповіді для торговців від 24.05.2023).

 

 

 

Для приватних акціонерних товариств (ПрАТ), 100 відсотків акцій яких прямо або опосередковано належать одній особі:

Новий обов’язок встановлено Положенням про розкриття інформації емітентами цінних паперів, а також особами, які надають забезпечення за такими цінними паперами (рішення НКЦПФР №608 від 06.06.2023), що набуло чинності з 01.01.2024р.

 

Тож, відповідно до п.30 Положення №608 приватні акціонерні товариства, 100 відсотків акцій яких прямо або опосередковано належать одній особі, розкривають структуру власності відповідно до вимог глави 2 розділу VII цього Положення, зокрема:

станом на 31 грудня кожного року - протягом десяти робочих днів з початку календарного року.

ПрАТ розкриває інформацію про свою структуру власності шляхами визначеними пунктом 14 цього Положення.

 

 

Висловлюємо вдячність учасникам асоціації за активність і допомогу в роботі ПАРД!

Поділитись: