Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відповідь ДПС України на запит ПАРД щодо встановлення статусу підзвітної фінансової установи в рамках CRS

У звʼязку з можливістю неоднозначного тлумачення норм законодавства ПАРД направлено запити до Мінфіну та ДПС щодо правильності встановлення статусу підзвітності фінансової установи, із зазначенням надати роз’яснення від державних органів для Кастодіальних установ, коли саме виникає статус підзвітності – з дня отримання ліцензії, або після здійснення аналізу доходів від Кастодіальної діяльності, на які отримано відповідь від ДПС.

Організації, що отримали ліцензії на ведення діяльності повʼязаної з діяльністю Депозитарної Установи, Кастодіальної Установи , Інвестиційної Компанії або Визначеної Страхової Компанії до 30 червня 2023 року включно, застосовують правила встановлення дати набуття статусу ПФУ, з урахуванням вимог пункту 53''.1 статті 53' підрозділу 10 розділу Х Кодексу.

Норми Порядку застосування Загального стандарту звітності CRS не мають зворотної дії у часі та не замінюють норми пункту 53'.1 статті 53' підрозділу 10 розділу Х Кодексу.

Зокрема, для Кастодіальної Установи та Інвестиційної Компанії набуття статусу ПФУ залежить від критеріїв щодо структури доходів протягом періоду діяльності (три попередні календарні роки або періоду існування організації, якщо вона існувала менше трьох років). Якщо визначення статусу здійснюється станом на 03 червня 2023 року, тоді організації потрібно аналізувати структуру доходів за 2022, 2021 та 2020 роки. Якщо протягом цього періоду організація не вела діяльність, яка дозволяє ї визнати Кастодіальною Установою або Інвестиційною Компанією (тобто частка таких доходів у загальній сумі валових доходів складала менше 50% для Інвестиційної Компанії та/або менше 20% для Кастодіальної Установи), то організація не мала статусу Кастодіальної Установи або Інвестиційної Компанії станом на 30 червня 2023 року.

Проте до організацій утворених починаючи з 1 липня 2023 року застосовуються правила встановлення дати набуття статусу ПФУ, визначені пунктом 2 розділу XI Порядку. Такі організації подають заяву про їх взяття на облік устрок, визначений упунктом 39° 3стаття 39° Кодексу.

 

Також, додатково зазначаємо, що ПАРД попередньо отримано відповідь від Мінфіну з тотожною позицією.

 

Детальніше із запитом ПАРД та відповіддю ДПС можна ознайомитись за посиланням.

Поділитись: