Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Затверджено Порядок організації та проведення інспекційних перевірок у сфері професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках

Порядок організації та проведення інспекційних перевірок у сфері професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках затверджений рішенням НКЦПФР №189 від 16.02.2024р. (із змінами згідно рішення № 282 від 13.03.2024).

Рішення зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06.03.2024 р. за № 327/41672, проте станом на сьогодні ще офіційно не оприлюднено, а отже не набуло законної сили.

ПАРД слідкуватиме за офіційною публікацією та повідомить про це учасників Асоціації.

З набуттям чинності Рішення №189 втрачає чинність, рішення НКЦФПР від 24.11. 2020 р. № 708 "Про затвердження Порядку проведення інспекційних перевірок у сфері професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках" (із змінами), зареєстроване в Міністерстві юстиції України 30 грудня 2020 року за N 1330/35613.

Новий порядок виокремлює «комплексну» та «тематичну» перевірки:

комплексна перевірка - перевірка діяльності суб'єкта перевірки за видом професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках;

тематична перевірка - перевірка з окремих питань діяльності суб'єкта перевірки на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

І комплексна і тематична перевірки можуть бути як планові так і позапланові.

Про вид перевірки має бути зазначено у відповідному дорученні на проведення виїзної перевірки (форма Доручення визначена у Додатку 1 Порядку).

Строк проведення перевірки як і раніше не має перевищувати 30 робочих днів, проте за новим Порядком у разі наявності обґрунтованих підстав строк перевірки може бути подовженим на 15 робочих днів (у попередньому порядку – на 10 робочих днів).

План-графік на наступний календарний рік затверджується наказом Голови НКЦПФР або особи, яка виконує його обов'язки, не пізніше 25 грудня поточного року та оприлюднюється на офіційному вебсайті НКЦПФР протягом 10 днів після затвердження.

Якщо у попередньому Порядку метою здійснення перевірки було визначено, зокрема, виявлення ризиків, які можуть становити загрозу для безпеки та стійкості діяльності ліцензіатів, Центрального депозитарію цінних паперів, а також стабільності фінансової системи України, то в новому Порядку метою зазначено не лише виявлення ризиків, а й запобігання виникненню таких ризиків.

Поділитись: