Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НБУ вніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці

НБУ своєю Постановою № 33 від 18.03.2024 року оновив Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, врахувавши зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність».

Відтепер, банки, за запитом уповноважених державних органів та осіб, визначених у частині першій статті 62 Закону про банки, надають у паперовому або електронному вигляді згідно з вимогами, викладеними в додатку до цих Правил, інформацію щодо банківських рахунків клієнтів та операцій, проведених на користь чи за дорученням клієнта, серед яких, операції без відкриття рахунків, а саме відомості на конкретно визначену дату або за конкретний проміжок часу та стосовно конкретної юридичної або фізичної особи, фізичної особи-підприємця про:

1) наявність рахунків;

2) номери рахунків;

3)інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів;

4) залишок коштів на рахунках;

5) операції списання з рахунків та/або зарахування на рахунки;

6) призначення платежу;

7) ідентифікаційні дані контрагента (для фізичних осіб ‒ прізвище, власне ім’я та по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків України; для юридичних осіб ‒ повне найменування, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ);

8) номер рахунку контрагента;

9) інформацію про унікальні ідентифікатори та/або номери емісійних платіжних інструментів контрагента;

10) єдиний ідентифікатор Національного банку України (далі ‒ код ID НБУ) надавача платіжних послуг контрагента;

11) найменування надавача платіжних послуг контрагента.

 

За відомостями, розміщеними на офіційному сайті НБУ, інформація про номер платіжної картки допоможе правоохоронцям розслідувати справи про платіжне шахрайство, зокрема виманювання коштів методами соціальної інженерії, фішингу тощо. Адже платіжні операції можуть здійснюватися фактично і без використання номера рахунку, лише за номером платіжної картки.

Відомості про операції, банківські рахунки чи платіжні картки, як і раніше, можуть бути надані банком виключно: 

  •  самим клієнтам (їхнім представникам);
  •  за рішенням суду;
  •  правоохоронним чи державним органам, які мають відповідні повноваження, проте виключно у випадках, у порядку та обсязі, встановлених Законом України "Про банки і банківську діяльність".

 

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, що становить банківську таємницю, розкривається банками на запит органів прокуратури України, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро України, Бюро економічної безпеки України, Національного агентства з питань запобігання корупції,

Постанова Правління НБУ від 18.03.2024р. № 33 "Про затвердження Змін до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці", набирала чинності з 20 березня 2024 року.

Поділитись: