Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Спеціалісти ПАРД&АФП взяли участь у семінарі Держфінмоніторингу

26 лютого представники ПАРД долучилися до семінару на тему «Новації законодавства у сфері фінансового моніторингу», який проводився Державною службою фінансового моніторингу України.

На заході піднімалися питання особливостей ідентифікації, вивчення клієнтів, порядку виявлення кінцевих бенефіціарних власників, нові умови для виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу та умови створення ефективної внутрішньої системи управління ризиками відмивання коштів/фінансування тероризму.

Зокрема начальник відділу фінансового моніторингу НКЦПФР Михайло Бузало наголосив на необхідності торговця цінними паперами отримувати від сторін договору, який укладений за участю торговця,  документи, що підтверджують перереєстрацію прав власності на цінні папери та/або оплату цінних паперів незалежно від того, чи здійснюються розрахунки за договором між сторонами самостійно або через торговця. Пан Бузало повідомив, що на сьогоднішній день у Комісії є практика правозастосування із цього питання.

У свою чергу представники ПАРД&АФП зауважили, що у випадку, коли розрахунки за договором здійснюються сторонами самостійно, то у торговця цінними паперами відсутня можливість впливу на сторони договору щодо надання вищевказаних документів, які підтверджують проведення розрахунків. Таку позицію ПАРД&АФП також неоднаразово висловлював на робочих зустрічах НКЦПФР щодо розробки підзаконного нормативно-правового документу НКЦПФР про порядок здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками фондового ринку.

Як зазначила юрисконсульт ПАРД&АФП Наталія Гончарук, в ході обговорення Михайло Бузало рекомендував торговцям цінними паперами, у випадку ненадання сторонами договору документів, що підтверджують перереєстрацію прав власності на цінні папери та/або оплату цінних паперів, проводити фінансовий моніторинг відповідної операції.

Поділитись: