Робоча група ПАРД&АФП окреслила перелік необхідних змін у законодавстві із обслуговування активів інституційних інвесторів

25.02.2015 року за участю представників НКЦПФР, депозитарних установ відбулась організована ПАРД&АФП робоча зустріч з питань діяльності депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів.

Метою робочої зустрічі було обговорення найбільш актуальних питань обслуговування депозитарними установами активів інститутів спільного інвестування та пенсійних фондів та підготовка пропозицій до Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 20.06.2013 року №1106.

Зокрема, учасники робочої групи сформували наступний перелік питань, які потребують уточнення/врегулювання на рівні законодавства:

-   порядок здійснення депозитарними установами нагляду за відповідністю операцій з активами ІСІ регламенту, проспекту емісії цінних паперів ІСІ та законодавству та виявлення порушень. Зокрема, необхідним є уточнення відповідних норм, які б передбачали, що зберігач активів ІСІ аналізує інформацію, отриману від КУА щодо проведених операцій з активами лише на предмет цільового використання активів. Нагляд щодо відповідності структури активів ІСІ нормам законодавства має здійснюватись лише після отримання щомісячних даних про склад та структуру активів фонду. При цьому зберігач активів ІСІ не зобов’язаний проводити аналіз правильності проведення оцінки активів ІСІ.

-  необхідним є закріплення норм про відсутність обов’язку зберігача активів ІСІ здійснювати нагляд за операціями з активами ІСІ, якщо останній перебуває у стадії припинення. Адже у законодавстві передбачено, що з дати прийняття рішення про ліквідацію фонду до такого фонду не застосовуються вимоги щодо складу та структури активів фонду, передбачені законодавством.

-   врегулювати питання участі та функції представника зберігача активів ІСІ у складі ліквідаційної комісії ІСІ.

-  уточнити норми щодо моменту, з якого зберігача активів ІСІ здійснює виконання своїх обов’язків та припиняє їх виконання у разі розірвання договору про обслуговування активів ІСІ;

-   встановити строк зберігання зберігачем активів ІСІ документів, які надаються йому КУА для здійснення нагляду за операціями з активами фонду;

-   уточнити порядок засвідчення документів, які надаються зберігачу активів ІСІ компанією з управління активами;

-  необхідним є встановлення строку, протягом якого зберігач активів пенсійного фонду повинен повідомити НКЦПФР, Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг про зменшення протягом року чистої вартості одиниці пенсійних внесків пенсійного фонду більше ніж на 20%.

-  уточнити процедуру передачі документів від одного зберігача до іншого у випадку розірвання договору про обслуговування активів ІСІ, договору про обслуговування активів ПФ.

Після оформлення результатів робочої зустрічі пропозиції щодо удосконалення норм законодавства, яке регламентує обслуговування активів ІСІ, ПФ будуть подані ПАРД&АФП до НКЦПФР.