Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія опублікувала питання-відповіді щодо фінансового моніторингу

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.

На офіційному сайті НКЦПФР у розділі «Діяльність НКЦПФР/Фінансовий моніторинг/Методичні рекомендації» розміщено ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ ЩОДО ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ.

У вказаних матеріалах Комісія надає відповіді на наступні питання:

  1. Щодо необхідності проходження перепідготовки та підвищення кваліфікації особою, яка тимчасово виконуватиме обов’язки відповідального працівника за проведення фінансового моніторингу у разі відсутності відповідального працівника
  2. Який документ щодо навчання персоналу необхідно затверджувати СПФМ?
  3. Щодо ідентифікації клієнтів компаній з управління активами
  4. Щодо ідентифікації клієнтів власників цінних паперів корпоративного фонду під час нарахування дивідендів
  5. Щодо встановлення кінцевих бенефіціарних власників
  6. Щодо встановлення суб’єктами первинного фінансового моніторингу рівня ризику клієнту
  7. Чи може СПФМ встановлювати у своїх внутрішніх Правилах проміжні значення ризику клієнта, наприклад «підвищений», який буде присвоюватись клієнтам, що не  мають ознак високого ризику але СПФМ вважає, що по відношенню до них мають бути застосовані додаткові, у порівнянні з середнім ризиком заходи?
  8. Яким чином має бути оформлений висновок щодо наявності потенційних та реально достатніх фінансових можливостей?
  9. Чи поширюється норма пункту 9 розділу V Положення № 309 щодо вивчення клієнта на клієнтів-фізичних осіб, які не є самозайнятими особами? Чи обов’язково фіксувати результати такого аналізу письмово?
  10. У разі, якщо юридична особа-клієнт є пов’язаною особою з публічним діячем через особу, яка має право розпоряджатися рахунками та майном, до якої особи застосовується захід щодо з’ясування джерел походження коштів?
  11. У разі, якщо депозитарною установою з клієнтом укладений договір про відкриття рахунку в цінних паперах, та клієнт не звертався за наданням послуг протягом термінів, визначених для відповідного рівня ризику, чи є можливим проводити уточнення інформації про клієнта в разі звернення такого клієнта до СПФМ або проведення ним фінансової операції?
  12. Чи повинен СПФМ, що має пов’язаність з публічним діячем, встановлювати високий ризик відносно свого клієнта, лише у зв’язку з тим, що сам СПФМ є особою пов’язаною з публічним діячем?
  13. У зв’язку із перейменуванням міст та вулиць виникла розбіжність у адресах клієнтів. Яку адресу вказувати в анкеті клієнта в момент ідентифікації та в договорах в момент укладення?
  14. Деякі питання щодо ідентифікації, верифікації та вивчення клієнта-юридичної особи нерезидента
  15. Щодо встановлення кінцевого бенефіціарного власника (контролера)
  16. Щодо перекладу документів, на підставі яких здійснюється ідентифікація, верифікація клієнтів-нерезидентів українською мовою
  17. Щодо віднесення операцій з виплати дивідендів до фінансових послуг, які надаються в рамках професійної діяльності на ринку цінних паперів
  18. Щодо віднесення операції з векселями до обов’язкового фінансового моніторингу та необхідності отримання документів, що підтверджують перереєстрацію прав власності на цінні папери та/або оплату цінних паперів за договорами, що укладаються поза організованим ринком цінних паперів
  19. Щодо віднесення операцій за ознакою «фінансові операції з готівкою» до обов’язкового фінансового моніторингу
  20. Щодо встановлення суми фінансової операції в депозитарних установах
  21. Щодо реєстрації фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу
  22. Чи підлягають фінансовому моніторингу безумовні операції з управління рахунком у цінних паперах?
  23. Щодо віднесення операції з купівлі суб’єктами первинного фінансового моніторингу товарів на суму понад 150 000 грн. до обов’язкового фінансового моніторингу
  24. Чи необхідно депозитарній установі здійснювати аналіз форми та способу розрахунку за операцію за відсутності інформації в розпорядженні клієнта?
  25. Чи є правомірним аналіз фінансових операцій з купівлі-продажу акцій ПрАТ на відповідність критерію щодо разового продажу (купівлі) особою значного пакета цінних паперів, що не включені до біржового списку?
  26. У разі викупу цінних паперів ІСІ у інвестора, який раніше придбав їх поза організованим ринком цінних паперів, чи повинна КУА вимагати у такого інвестора документи, що підтверджують оплату за договорами, за якими вказані цінні папери були раніше придбані?
  27. Чи підлягає фінансовому моніторингу, за умови наявності суми та ознак, визначених частиною першою статті 15 Закону України, операція переведення прав на цінні папери, які обліковуються на рахунку власника(співвласників/нотаріуса в депозитарній установі, на рахунок у цінних паперах, відкритий цій самій особі в цій же депозитарній установі, іншій депозитарній установі? Яким чином має бути заповнена форма № 2-ФМ в частині відомостей про контрагента?
  28. Чи належить укладання ліцензійного договору на право використання знаку для товарів і послуг до послуг, які надаються компанією з управління активами під час провадження професійної діяльності на фондовому ринку?
  29. У разі укладення договору купівлі-продажу цінних паперів між двома торговцями цінними паперами, який з двох торговців вважається таким, що надає послугу?

 

Поділитись: