Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Держфінмоніторинг провів міжнародний науково-практичний семінар для представників приватного сектору

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.

23 травня Державна служба фінансового моніторингу за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні та за участі представників Міністерства фінансів Польщі провела міжнародний науково-практичний семінар на тему «Практика застосування Рекомендацій FATF та реалізація результатів Національної оцінки ризиків», в якому взяв участь представник від Асоціації.

На даному заході працівниками Держфінмоніторингу було представлено 5-ий раунд оцінки України Комітетом Ради Європи MONEYVAL: ефективність та технічна відповідність, в якому сформовано рейтинги і ключові висновки щодо ефективності та технічної відповідності СПФМ міжнародним стандартам щодо заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму та представлено заплановані заходи щодо удосконалення вітчизняного законодавства.

Представниками Держфінмоніторингу також було презентовано нову концепцію національної оцінки ризиків у сфері протидії відмивання коштів та фінансування тероризму, яка проводиться відповідно до статті 21 Закону та в рамках Програми спільних економічних досліджень між Урядом України та Міжнародним валютним фондом, а також з використанням прикладів кращих практик проведення НОР ПВК/ФТ іншими країнами.

Дана концепція передбачає скорингову оцінку ризиків, яка буде формуватися за спрощеною моделлю, яка включає в себе трьохрівневу систему оцінки ризиків та 9-бальну шкалу оцінювання.

При проведенні НОР планується:

  • Затвердження оновленої методики проведення НОР;
  • Визначення та затвердження постійного складу учасників НОР;
  • Проведення секторальної оцінки ризиків.

Секторальна оцінка ризиків дозволить сформувати оцінку ризиків за активної участі СПФМ, які будуть надавати матеріали та інформацію регулятору для проведення ним актуальної оцінки ризиків. Передбачається, що співпраця приватного і державного сектору у цьому питанні сприятиме підвищенню якості стратегічних рішень в сфері ПВК/ФТ та вдосконаленню методів нагляду у даній сфері.

Окрему увагу на заході було приділено підвищенню ефективності операційної моделі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Комісією представлено:

  • 7 основних функціональних напрямків її діяльності;
  • новий процес нагляду за професійними учасниками ринку;
  • новий підхід до здійснення заходів нагляду за професійними учасниками;
  • нову концепцію проведення перевірок.

Також представником Комісії було розглянуто 26 та 40 Рекомендацію FATF, які планується імплементувати у вітчизняне законодавство.

З усіми матеріалами семінару можна ознайомитись за посиланням.

Поділитись: