Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія приводить Положення про фінмоніторинг у відповідність до Закону

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.

У зв’язку із змінами до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон), які набувають чинності 24 листопада, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було розроблено проект змін до Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів та опубліковано на офіційному веб-сайті (далі – Проект).

Більшість норм, які описані в Проекті є редакційними та спрямовані на приведення їх у відповідність до Закону.

Проте в Проекті містяться також інші норми, які не пов'язані з приведенням у відповідність до Закону, зокрема:

  • Встановлено тримісячний строк чинності довідки про відсутність судимості;
  • Розширено перелік інформації, проаналізувавши яку, суб'єкт первинного фінансового моніторингу встановлює ризик клієнту (інформація щодо ідентифікації, верифікації та вивчення клієнта, послуг, що надаються клієнту, аналізу операцій, проведених ним, та відповідності фінансовому стану і змісту діяльності клієнта);
  • Встановлено обов’язок суб’єкту первинного фінансового моніторингу проводити аналіз відповідності фінансових (фінансової) операцій (операції), що проводяться клієнтом, наявній інформації про зміст його діяльності та фінансовий стан з метою виявлення фінансових операцій, що не відповідають фінансовому стану та/або змісту діяльності клієнта, та/або не мають очевидного економічного сенсу або очевидної законної мети, або щодо яких виникають підозри.

У разі наявності зауважень та/або пропозицій щодо даного документу просимо звертатися за адресою [email protected].


Поділитись: