Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД привела Правила фінмоніторингу у відповідність до Закону

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.

24 листопада набрали чинності зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 №1702-VII.

До 25 грудня професійні учасники мають оновити внутрішні документи з питань здійснення фінансового моніторингу на виконання абзацу 3 пункту 3 розділу 3 Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів затвердженого Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.03.2016  № 309.

У зв’язку з цим, ПАРД за участі членів Комітету з питань фінансового моніторингу оновила Примірні правила фінансового моніторингу, а саме:

  • привела Правила у відповідність до Закону;
  • розробила опитувальники для фізичних осіб/фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб.

Зазначена редакція документу направлена НКЦПФР на погодження.

Також ПАРД розробила таблицю системи балів, для оцінки рівня ризику клієнта, проте вона не була включена до Примірних правил фінансового моніторингу, оскільки використання системи балів виключно в математичному форматі не завжди коректно застосовується до існуючих ознак та спричиняє формальні ознаки для віднесення операції до обов’язкового або внутрішнього фінансового моніторингу, що в результаті спричиняє непорозуміння між професійним учасником та регулятором під час проведення перевірок.

Водночас зазначимо, що розроблений документ є Типовим і внутрішні документи з фінансового моніторингу розробляються індивідуально кожним суб’єктом первинного фінансового моніторингу з врахуванням специфіки його діяльності.

 

З розробленими документами можна ознайомитися у розділі сайт Методичні рекомендації з депозитарної діяльності та торгівлі ЦП.

Якщо у Вас виникла необхідність розробити внутрішні документи з фінансового моніторингу в індивідуальному порядку, просимо звертатися за адресою: [email protected]

Поділитись: