Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

До Верховної Ради передано законопроект про фінмоніторинг

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.

В Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, №9417 від 19.12.2018.

Порівняно з текстом законопроекту, який був запропонований Міністерством фінансів України 19 січня 2018 року, до чинного тексту законопроекту, зокрема, було внесено такі зміни:

  1. Доповнено перелік іноземних фінансових установ, щодо яких встановлюється високий ризик;
  2. Змінено строки подання відомостей про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників клієнта, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;
  3. Визначено перелік джерел, які використовують суб’єкти первинного фінансового моніторингу для визначення належності клієнта або кінцевого бенефіціарного власника клієнта до політично значущих осіб, членів їх сім’ї або пов’язаних з ними осіб;
  4. Встановлено обов'язок суб’єкту державного фінансового моніторингу визначати порядок здійснення ідентифікації та верифікації клієнтів агентами та третіми сторонами
  5. Встановлено строк протягом якого застосовуються заходи впливу до суб’єктів первинного фінансового моніторингу.

У випадку прийняття Закону, він набуде чинності через 90 днів з дня його опублікування.

Згідно оприлюдненого тексту меморандуму Міжнародного валютного фонду з Україною про економічну та фінансову політику в рамках нової програми на 2018-2020 роки, поправки до законодавства з питань протидії відмиванню коштів плануються внести до кінця березня 2019.

ПАРД продовжить роботу над законопроектом в комітетах ВРУ.

Поділитись: