Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія затвердила зміни до Положення про фінмоніторинг

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.

2 січня Комісією опубліковано доопрацьований та схвалений проект змін до Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів.

Крім нововведень, які вже були анонсовані на сайті ПАРД, проект було доповнено нормами, які встановлюють особливості здійснення ідентифікації та верифікації клієнтів, номінальних утримувачів та клієнтів номінального утримувача, зокрема щодо:

  • забезпечення виявлення факту належності до національних, іноземних публічних діячів та діячів, що виконують політичні функції в міжнародних організаціях, їх близьких осіб або пов'язаних з ними осіб: номінального утримувача, його кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), клієнта номінального утримувача, його вигодоодержувачів та кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) вигодоодержувачів;
  • з’ясування джерел походження коштів та активів вищевказаних осіб та підтвердження джерел походження таких активів, прав на такі активи;
  • встановлення строку зберігання усіх документів та іншої інформації, що стосуються ділових відносин з номінальним утримувачем та проведеними операціями клієнтів номінального утримувача – не менше 5 років;
  • встановлення вигодоодержувача депозитарною установою, якщо клієнтом виступає номінальний утримувач;
  • ідентифікації клієнта номінального утримувача та встановлення вигодоодержувача торговцем цінними паперами, якщо його клієнтом виступає номінальний утримувач;
  • визначення переліку даних за якими здійснюється встановлення вигодоодержувача (фізичної або юридичної особи);
  • встановлення особливостей в отриманні даних щодо вигодоодержувачів депозитарною установою у разі проведення розрахунків за принципом «поставка цінних паперів проти оплати», за правочинами, укладеними на фондовій біржі та поза фондовою біржою.

Станом на 11 січня проект змін до Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів перебуває на погодженні в Державній регуляторній службі.

Найближчим часом Положення про здійснення фінансового моніторингу буде зареєстровано в Мін'юсті та опубліковано.

Нагадуємо, що після набрання чинності даним нормативно-правовим актом у професійних учасників виникає обов’язок протягом одного місяця привести внутрішні документи з питань здійснення фінансового моніторингу у відповідність до Положення.
Поділитись: