Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Держфінмон роз’яснює особливості ділових відносин з політично значущими особами

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.

ПАРД отримано офіційний лист від Дерфінмону щодо особливостей встановлення / підтримання ділових відносин з політично значуими особами.

Особливістю та однією з основних відмінностей Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” з попередньою редакцією є виключення норми щодо обов’язкового встановлення високого рівня ризику щодо національних публічних діячів.

Держфінмон в листі, в тому числі, наводить критерії встановлення СПФМ високого ризику ділових відносин з політично значущими особами:

  • використання корпоративних механізмів з метою приховування факту бенефіціарної власності;
  • наявність доступу до державних активів, коштів і фінансових операцій з ними;
  • діяльність, пов’язана з публічними закупівлями;
  • діяльність, пов’язана з будівництвом та великою інфраструктурою, о здійснюється за рахунок державних/комунальних коштів;
  • зарахування/отримання готівкових коштів у великих обсягах.

З повним переліком можна детально ознайомитись в листі Держфінмону.

Поділитись: