Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

З 29.04.2016 змінюються ліцензійні умови торговця цінними паперами

У цьому розділі до Вашої уваги пропонуються розроблені ПАРД&АФП методичні матеріали з питань ліцензування діяльності з торгівлі цінними паперами.

Проекти внутрішніх документів погоджені НКЦПФР та можуть використовуватись професійними учасниками при розробці власних внутрішніх документів. Звертаємо увагу, що документи, розроблені ПАРД&АФП, не мають обов’язкового та/або рекомендаційного характеру.

У разі наявності у Вас питань щодо порядку оформлення та/або подання документів до НКЦПФР щодо питань ліцензування діяльності з торгівлі цінними паперами, а також питань подання звітності згідно ліцензійних умов провадження професійної діяльності Ви можете отримати усні та письмові консультації фахівців ПАРД&АФП.

Рішенням НКЦПФР від 10.03.2016 року № 269 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 31 березня 2016 р. за № 483/28613) затверджено зміни до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з торгівлі цінними паперами.

 

1) Змінами виключено вимоги щодо розміру власного капіталу торговця цінними паперами, зважаючи на те, що запроваджено систему пруденційного нагляду, яка передбачає більш жорсткіші вимоги до фінансового стану ліцензіата.

2) Вимоги щодо сертифікації керівних посадових осіб приведено у відповідність до норм Положення про сертифікацію (рішення НКЦПФР від 13.08.2013 № 1464) в частині необов’язковості сертифікації керівника банку за наявності профільного заступника керівника банку, що відповідає за ведення професійної діяльності.

3) За пропозицією Асоціації встановлено перехідний період для пошуку нового керівника у разі звільнення попереднього. Рішенням передбачено, що у разі звільнення керівника ліцензіата (крім банку) уповноважений орган ліцензіата зобов’язаний призначити особу, яка виконує його обов’язки, на строк не більше ніж два місяці. Така особа повинна мати сертифікат за будь-яким видом професійної діяльності на фондовому ринку, що провадить ліцензіат, та може не мати трирічного стажу роботи на фондовому ринку.

4) Також змінами деталізовано вимоги щодо опублікування на власній веб-сторінці річної фінансової звітності та аудиторського висновку, а також передбачено виключення такого обов`язку для банків та товариств, у яких звітний період (рік) з дати створення не настав. Така звітність (засвідчена заявником) має бути опублікована у вигляді файлів формату PDF та перебувати у вільному доступі, у цілодобовому режимі на власній веб-сторінці або веб-сайті за кожний звітний період протягом п’яти років з дати її оприлюднення. Запроваджується обов’язок письмово повідомляти Комісію протягом п’яти днів з дати опублікування у довільній формі з зазначенням веб-сторінки або веб-сайта, періодичного або неперіодичного видання, в яких було оприлюднено зазначену інформацію.

Аудиторський висновок щодо річної фінансової звітності повинен відповідати Вимогам до аудиторського висновку, що подається до НКЦПФР при отриманні ліцензії, затвердженим рішенням НКЦПФР від 12.02.2013 року № 160.

5) Слід також відмітити, що проектом виправляється допущена раніше неточність стосовно вимог до внутрішніх документів ліцензіата – банку. Уточнено, що банки не повинні розробляти та затверджувати Положення про систему управління ризиками професійної діяльності з торгівлі цінними паперами.

6) У зв’язку із загальнодержавною програмою підтримки мало мобільних груп населення, Комісія як і інші органи ліцензування, запровадила вимогу до ліцензіатів щодо  забезпечення доступу до приміщення та доступності послуг, які надаються згідно з ліцензією на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, особам з інвалідністю та маломобільним категоріям населення.

7) Уточнено вимоги до повідомлення Комісії про зміни, що виникають у процесі діяльності ліцензіата:

- вимогу щодо подання нотаріально засвідченої копії змін до статуту замінено вимогою про подання повідомлення у довільній формі щодо внесення змін до статуту із зазначенням усіх змін, що були внесені, та дати державної реєстрації;

- у зв’язку з внесенням змін до порядку та умов видачі ліцензії в частині зміни форми додатку 9 про структуру власності, визначено, що повідомляти Комісію необхідно лише про зміни у з таблиці 1 «Структура власності заявника (ліцензіата)» та таблиці 2 «Перелік власників з істотною участю у власників заявника (ліцензіата)» щодо осіб, які здійснюють опосередкований контроль за заявником, яка додається до заяви про видачу ліцензії, з доданням схематичного зображення такої структури.

Окрім того, вдосконалюються вимоги щодо організації здійснення професійної діяльності відокремленими та/або спеціалізованими структурними підрозділами.

З порівняльною таблицею змін можна ознайомитись за посиланням.

Рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Документ готується до опублікування в Офіційному віснику України № 32 від 29.04.2016 року.

 

Зверніть увагу! Обов’язок щодо повідомлення Комісії протягом 5 робочих днів про опублікування річної фінансової звітності та аудиторського висновку виникає з дати набрання чинності змінами, тобто з 29.04.2016. Тому у разі опублікування документів до зазначеної дати, повідомлення не вимагається. У разі опублікування річної фінансової звітності та аудиторського висновку 29 або 30 квітня, торговець цінними паперами зобов’язаний повідомити про це Комісію у встановлений строк.

Поділитись: