Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД оновила примірний проект внутрішнього Положення депозитарної установи

У цьому розділі до Вашої уваги пропонуються розроблені ПАРД&АФП методичні матеріали з питань ліцензування діяльності з торгівлі цінними паперами.

Проекти внутрішніх документів погоджені НКЦПФР та можуть використовуватись професійними учасниками при розробці власних внутрішніх документів. Звертаємо увагу, що документи, розроблені ПАРД&АФП, не мають обов’язкового та/або рекомендаційного характеру.

У разі наявності у Вас питань щодо порядку оформлення та/або подання документів до НКЦПФР щодо питань ліцензування діяльності з торгівлі цінними паперами, а також питань подання звітності згідно ліцензійних умов провадження професійної діяльності Ви можете отримати усні та письмові консультації фахівців ПАРД&АФП.

У зв’язку із набранням чинності змін до Положення про провадження депозитарної діяльності, затверджених Рішенням НКЦПФР №286 від 11.05.2017 року,  ПАРД актуалізовано примірний проект Положення депозитарної установи, з яким можна ознайомитися у розділі Методичні матеріали з депозитарної діяльності.

 

Нагадаємо, що зазначені зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності передбачають приведення у відповідність до законодавства використання особами у своїй діяльності печаток.

Факт використання/невикористання особою у своїй діяльності печатки підтверджується відповідною інформацією в анкеті рахунку в цінних паперах, анкеті керуючого рахунком.

Передбачена норма щодо уточнення факту пошкодження документів, що призводить до неможливості їх використання. В такому випадку, керівник Центрального депозитарію, депозитарної установи письмово не пізніше трьох робочих днів з дати виявленняповідомляє про це Комісію (у випадку виникнення зазначеної ситуації у депозитарній установі додатково повідомляється Центральний депозитарій) та своїм наказом призначає комісію для встановлення переліку відсутніх (пошкоджених) документів та розслідування причин їх пошкодження, втрати, або несанкціонованого знищення.

З метою зменшення переліку документів, які необхідно подавати для відкриття рахунку в цінних паперах, запроваджена норма щодо можливості надання депозитарній установі юридичними особами - резидентами, установчі документи яких оприлюднені на порталі електронних сервісів (через який здійснюється доступ до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), замість копії установчого документу, юридична особа може надатиінформацію про діючий код для доступу до результатів надання адміністративних послуг, який надає доступ до копіювання опублікованого установчого документу.

Уповноважений працівник депозитарної установи, що володіє посиленим сертифікатом відкритого ключа, завантажує електронну копію установчого документа, розміщеного на порталі електронних сервісів, та накладає на неї свій електронний цифровий підпис. Така електронна копія установчого документа залишається в депозитарній установі.

Депозитарна установа при відкритті рахунку в цінних паперах може створювати електронні копії документів, що подаються. У такому випадку для створення електронної копії мають бути пред'явлені оригінали або нотаріально засвідчені копії відповідних документів. Уповноважений працівник депозитарної установи, який приймає документи і володіє посиленим сертифікатом відкритого ключа, накладає свій електронний цифровий підпис при створенні електронного документа. Створена таким чином електронна копія документа залишається в депозитарній установі, а оригінал документа чи його нотаріально засвідчена копія повертається заявнику.

Також, змінами передбачено порядок надання довіреності на виконання повноважень керуючого/розпорядника рахунком у цінних паперах та/або на відкриття рахунку в цінних паперах від фізичної особи або юридичної особи, що діє без печатки.

У випадку складання та підписання фізичною особою або уповноваженою особою юридичної особи, що діє без печатки, довіреності на виконання повноважень керуючого/розпорядника рахунком у цінних паперах та/або на відкриття рахунку в цінних паперах у присутності уповноваженого працівника депозитарної установи, в якій особа планує призначити керуючого/розпорядника своїм рахунком у цінних паперах та/або відкрити рахунок у цінних паперах, така довіреність не потребує посвідчення нотаріусом або іншою особою, що відповідно до закону має право на вчинення відповідної нотаріальної дії.

Уточнена норма щодо анкети рахунку в цінних паперах. Від тепер паперова форма анкети надається у разі передбачення такої форми надання внутрішніми документами депозитарної установи.

 

Внести зміни до внутрішнього Положення депозитарної установи необхідно до 30.09.2017 року.

 

Висловити свої пропозиції/зауваження ви можете за допомогою електронної адреси: [email protected] або за тел. 044 286-94-20 (контактна особа – Маргарита Грищенко). 
Поділитись: