Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

22.01.2015 зміняться терміни повідомлення НКЦПФР про відхилення пруденційних показників депозитарної установи від норми

Рішенням НКЦПФР від 01.12.2015 року № 2021 затверджено нову редакцію Положення про нагляд за дотриманням пруденційних нормативів професійними учасниками фондового ринку (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2015 р. за № 1599/28044).

Згідно цього Положення при виникненні у депозитарної установи відхилення розрахункового значення пруденційного показника від його нормативного значення протягом наступних 30 календарних днів така установа має здійснити заходи щодо приведення значення пруденційного показника у відповідність до нормативу. Якщо після спливу цього терміну показники не прийшли до норми, то протягом наступних 5 робочих днів установа повинна подати до Комісії План заходів або повідомити Комісію про досягнення нормативу (для випадків, коли показники нормалізовано після спливу 30-денного терміну, проте протягом 5 робочих днів, передбачених для подання Плану заходів).

За фактом подання до Комісії плану заходів депозитарна установа виокремлюється для індивідуального нагляду. При цьому максимальний термін виконання плану заходів скорочено до трьох місяців. 

Протягом строку реалізації Плану заходів депозитарна установа повинна протягом 3 робочих днів повідомляти Комісію про виконання або про причини невиконання окремих запланованих заходів та Плану заходів в цілому.

Для з'ясування причин недотримання професійним учасником пруденційних нормативів Комісія також може витребувати у професійного учасника інформацію щодо організації та функціонування його внутрішньої системи управління ризиками, служби внутрішнього аудиту (контролю), а також корпоративного управління. Така інформація має бути надана професійним учасником до Комісії у паперовій формі із супровідним листом протягом 10 робочих днів з дати отримання письмового запиту на інформацію.

Звертаємо Вашу увагу також на те, що у випадку, якщо внутрішнє Положення депозитарної установи про систему управління ризиками містить норми, що стосуються заходів з приведення пруденційних показників у відповідність до нормативу, то такі норми внутрішнього документу мають відповідати вимогам чинного законодавства. Тому з дати набрання чинності цим рішенням вказане внутрішнє Положення має бути приведено у відповідність до вимог нової редакції Положення про нагляд за дотриманням пруденційних нормативів. При доопрацюванні примірного Положення про СУР, розміщеного на веб-сайті ПАРД&АФП, були враховані вимоги цього Положення.  

В цей же день набере чинності рішення НКЦПФР від 01.12.2015 № 2020 «Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03 червня 2014 року № 731».

Рішення готуються до опублікування в Офіційному віснику України № 4 від 22.01.2016 року.

Поділитись: