Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НБУ відповів на запит ПАРД&АФП щодо здійснення верифікації клієнта банком при здійсненні професійної діяльності на фондовому ринку

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


Листом від 02.02.2016 року за № 25-0008/9178 НБУ надав відповідь на запит Асоціації стосовно того, чи може банк, який є професійним учасником фондового ринку, не здійснювати верифікацію особи від імені або за дорученням якої проводяться фінансові операції (під час провадження діяльності з торгівлі цінними паперами/депозитарної діяльності), у випадку, якщо відповідна особа не звертається особисто до банку до моменту припинення ділових відносин (при цьому припинення ділових відносин також ініціює представник особи).

НБУ наголосив, що як суб’єкт державного фінансового моніторингу може встановлювати особливості ідентифікації та/або верифікації та, в межах вказаних повноважень, визначив що верифікація банком особи, від імені чи за дорученням  якої проводиться фінансова операція, здійснюється під час її першого звернення.

При цьому слід ураховувати, банк як СПФМ зобов’язаний здійснювати управління ризиками з урахуванням результатів ідентифікації, верифікації та вивчення клієнта, послуг, що надаються клієнту, аналізу операцій, проведених ним, та їх відповідності фінансовому стану і змісту діяльності клієнта.

Поділитись: