Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відповідь НКЦПФР на лист ПАРД та АФП щодо порядку обслуговування депонентів, які зареєстровані в АРК

ПАРД та АФП отримали відповідь НКЦПФР на свій запит щодо порядку обслуговування депонентів, які зареєстровані в Автономній Республіці Крим.

 

         На сьогоднішній день до депозитарних установ звертаються депоненти, що мають паспорт громадянина Російської Федерації, в якому зазначене місце реєстрації особи в Автономній Республіці Крим, щодо необхідності внесення змін до системи депозитарного обліку, у тому числі, щодо зміни реквізитів в анкеті рахунку в цінних паперах, а саме – зміна у паспортних даних, громадянства особи.

            До цього часу такі особи обліковувались в системі депозитарного обліку депозитарної установи як громадяни України, в анкеті рахунку зазначені паспортні дані згідно паспорту громадянина України.

            При цьому більшість вказаних осіб повідомляє про відсутність паспорта громадянина України (у деяких є лише копія). Трапляються випадки, коли у особи наявні обидва паспорти – громадянина України та громадянина Російської Федерації.

 

            Зважаючи на вищевикладене, з метою правильного виконання депозитарними установами норм законодавства, ПАРД та АФП звернулись до НКЦПФР з проханням надати роз’яснення щодо порядку внесення відповідних змін до системи депозитарного обліку.

 

            У своєму листі НКЦПФР повідомила, зокрема, що відповідно до статті 2 Закону України «Про громадянство» (далі – Закон) законодавство України про громадянство ґрунтується на принципах:

 єдиного громадянства – громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

збереження громадянства України незалежно від місця проживання громадянина України.

Згідно зі статтею 17 Закону громадянство України припиняється:

  1. внаслідок виходу з громадянства України;
  2. внаслідок втрати громадянства України;
  3. за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

Відповідно до статті 19 Закону підставами для втрати громадянства України є, зокрема, добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, яким вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства іншої держави повинен був звертатися із заявою чи  клопотанням про таке набуття відповідно до порядку, встановленого національним законодавством держави, громадянство якої набуто.

Відповідно до частини четвертої статті 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

           

            Враховуючи вищевикладене НКЦПФР у своєму листі зазначила, що для внесення змін до системи депозитарного обліку, зокрема, до анкети рахунку в цінних паперах, депозитарна установа відповідно до законодавства має право вимагати офіційні документи або засвідчені в установленому порядку їх копії для здійснення ідентифікації клієнтів та документи, визначені Положенням про провадження депозитарної діяльності (розпорядження, переоформлена анкета, оригінали або копії документів, які підтверджують відповідні зміни). Додаткові дані для вивчення клієнта також можуть бути одержані від клієнта, а також з інших джерел, якщо така інформація є публічною (відкритою).

Поділитись: