Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Щодо КСЗІ депозитарних установ

Як повідомлялось раніше на сайті Асоціації Рада ПАРД обговорила можливість полегшення процесу створення КСЗІ депозитарних установ за участю представників НДУ та НКЦПФР.

Під час засідання Національному депозитарію було запропоновано розглянути можливість доопрацювання технічного завдання на побудову КСЗІ НДУ в частині розроблення вимог до депозитарних установ як «клієнтів» власників КСЗІ.

Нажаль, за інформацією, отриманою від представників Національного депозитарію, такий варіант полегшення процесу створення КСЗІ депозитарних установ неможливий.

 

Разом з цим, ПАРД отримала відповіді на запити до Національного депозитарію стосовно надання технічної документації на програмні продукти, що надаються у користування депозитарним установам. Така інформація може бути корисною депозитарним установам або розробникам КСЗІ, які надають послуги депозитарним установам зі створення КСЗІ.

Відповіді від Національного банку на аналогічні запити ПАРД не отримувала. Інформація про розгляд запиту публікуватиметься на сайті ПАРД.

Детальніше із запитами ПАРД та відповідями НДУ можна ознайомитися за посиланням.


Водночас, просимо звернути увагу, що відповідно до Рішення НКЦПФР №149 від 07.03.2017 року депозитарним установам до 07.07.2017 року необхідно:

  • провести обстеження середовища функціонування ІТС, які використовуються ними в професійній діяльності;
  • визначити (уточнити) потенційні загрози для інформаційної безпеки організації;
  • розробити (за відсутності) політику інформаційної безпеки організації;
  • скласти (за відсутності) плани захисту інформації;
  • розробити плани усунення виявлених недоліків;
  • розробити (за відсутності) згідно затверджених методик, нормативних документів та державних стандартів технічне завдання на створення КСЗІ в ITC aбo внести до наявних технічних завдань на створення КСЗІ в ITC необхідних змін та доповнень.

 

До 14.07.2017 року (включно) депозитарні установи мають надати до НКЦПФР звіт про виконання вищеперелічених заходів із наведенням реквізитів відповідних розпорядчих документів. Варто зазначити, що Рішення НКЦПФР №149 не визначає вимог до форми та змісту такого звіту. Тому, звіт може містити (але не обов’язково):

  • опис процесу виконання кожного із заходів;
  • реквізити внутрішніх документів, наказів, розпоряджень тощо, відповідно до яких виконувались заходи;
  • реквізити договору на надання послуг зі створення КСЗІ в ІТС депозитарної установи або додатки до такого договору із зазначенням етапів надання послуг.

Поділитись: