Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД надіслано звернення до МФУ та ДПС щодо перенесення термінів надання повідомлень ДУ про підзвітні рахунки компаніям з управління активами

В рамках імплементації СRS в Україні, з 1 липня 2023 року, депозитарні установи, відповідно до вимог норм Податкового кодексу України, проводять належну комплексну перевірку фінансових рахунків з метою виявлення підзвітних рахунків.

До 30 січня 2024 року включно, на депозитарні установи покладено обов’язок надавати компаніям з управління активами повідомлення про депонентів, які придбали цінні папери інститутів спільного інвестування, та повідомляти про зміни обставин, що впливають на визначення податкового статусу таких депонентів або їх контролюючих осіб.

Станом на 19 грудня 2023 року відсутній нормативно-правовий акт щодо встановлення механізму передачі депозитарними установами вищезазначеного повідомлення компаніям з управління активами.

У зв’язку з наведеним, ПАРД надіслано офіційне звернення до Міністерства фінансів України та Державної податкової служби України щодо відтермінування термінів подання депозитарними установами повідомлень компаніям з управління активами щодо підзвітних рахунків.

Також, у зверненні ПАРД зазначено, що існує необхідність технічної апробації програмних продуктів, які забезпечуватимуть передання повідомлень депозитарними установами компаніям з управління активами в тестовому режимі для чого теж потрібен час.

Детальніше із зверненням можна ознайомитись тут.

ДОВІДКОВО: Відповідно до норм підпункту 39-3.11.3. статті 39Податкового кодексу України,кожна депозитарна установа, яка відкриває (веде) рахунок у цінних паперах депонента - інвестора інституту спільного інвестування, виконує обов’язки із здійснення належної комплексної перевірки цього рахунку та встановлює підзвітність рахунку. Депозитарна установа зобов’язана не пізніше 30 календарних днів після завершення кожного календарного півріччя надавати компанії з управління активами повідомлення про депонентів, які придбали цінні папери інститутів спільного інвестування, управління активами яких здійснює така компанія з управління активами, та повідомляти про зміни обставин, що впливають на визначення податкового статусу таких депонентів або їх контролюючих осіб. Формат та форма такого повідомлення встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Поділитись: