Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НКЦПФР роз’яснює новації розрахунку пруденційних нормативів

За результатами семінару ПАРД «ПРУДЕНЦІЙНІ НОРМАТИВИ ТА РОЗКРИТТЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ 2017», що відбувся 14 грудня 2016 року, Асоціація направила запит до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку за роз’ясненням з питань, що були підняті учасниками ПАРД.

Листом від 26.01.2017 року регулятор надав відповіді на такі питання:

1) При розрахунку розміру регулятивного капіталу чи зменшується капітал першого рівня на суму:

  • вартості акцій ПАТ - фінансових установ та інвестиційних сертифікатів у розмірі менше 10 відсотків їх статутного капіталу (загальної номінальної вартості зареєстрованого випуску інвестиційних сертифікатів такого фонду), якщо такі акції та/або інвестиційні сертифікати не включені до біржового списку хоча б однієї з фондових бірж?
  • вартості акцій ПрАТ - фінансових установ у розмірі менше 10 відсотків їх статутного капіталу?

2) При визначенні відсотка володіння інвестиційними сертифікатами ПІФ, яку вартість інвестиційних сертифікатів необхідно порівнювати з загальною номінальною вартістю зареєстрованого випуску такого фонду – номінальну вартість або справедливу вартість, за якою такі цінні папери відображені в бухгалтерському обліку?

3) При розрахунку коефіцієнта абсолютної ліквідності чи враховуються у складі високоліквідних активів та поточних зобов’язань кошти, отримані депозитарною установою для виплати дивідендів акціонерам (з урахуванням того, що депозитарна установа не завжди має прямі договори з акціонерами, натомість може обслуговувати рахунки в цінних паперах власників, що відкриті в процесі дематеріалізації на підставі договору з емітентом)?

4) Згідно пп. 1 пункту 4 глави 3 розділу ІІІ Положення доходи, нараховані на кошти на поточних рахунках та за депозитами до запитання, а також за державними цінними паперами та цінними паперами, гарантованими державою, включаються до І групи активів. Водночас, зазначені доходи, якщо вони були нараховані але не виплачені, до дати фактичного отримання таких коштів на поточний рахунок в бухгалтерському обліку будуть відображені як короткострокова дебіторська заборгованість, яка в свою чергу включається до ІІІ групи активів. До якої групи активів слід відносити зазначені нараховані доходи?

Зі скан-копією запиту та відповіді можна ознайомитись в розділі Питання – відповіді.

Рекомендуємо враховувати вказані роз’яснення при розрахунку пруденційних нормативів з 01.01.2017 року. 

Поділитись: