Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Чи є професійні учасники фінансовими агентами?

ПАРД здійснює методологічну та консультативну підтримку учасників асоціації у питаннях виконання Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA).



Звертаємо вашу увагу, що відповідно до підпункту 14.1.146-1 статті 14  Податкового кодексу України (далі – ПКУ),

  • підзвітний рахунок - фінансовий рахунок, що відповідає одному з таких критеріїв:

  • власником фінансового рахунка є фізична особа - нерезидент;

  • власником фінансового рахунка є юридична особа - нерезидент або представництво нерезидента - юридичної особи;

  • власником фінансового рахунка є юридична особа, яка не є фінансовим агентом та кінцевим бенефіціарним власником (контролером) якої є фізична особа - нерезидент.

Власником підзвітного рахунка вважається будь-яка особа, яка:

а) звертається за наданням послуг до фінансового агента;

б) користується послугами фінансового агента;

в) є стороною договору (для фінансових агентів, перелік яких встановлений відповідним регулятором ринків фінансових послуг, у межах повноважень, визначених статтею 21 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", а також у випадках, передбачених статтею 64 Закону України "Про банки і банківську діяльність").

Згідно із підпунктом 14.1.257-1 статті 14 ПКУ, фінансовий агент - банк або небанківська фінансова установа, які зобов’язані подавати звіт про підзвітні рахунки центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та нести відповідальність за порушення покладених на них обов’язків у порядку, встановленому законодавством.

Регулятори ринків фінансових послуг у межах повноважень, визначених статтею 21 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", встановлюють переліки небанківських фінансових установ, які зобов’язані виконувати обов’язки фінансових агентів відповідно до вимог міжнародних договорів, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або укладених на їх підставі міжвідомчих договорів.

Не є фінансовими агентами особи, звільнені від надання інформації про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA) (далі – Угода FATCA), а також іншого міжнародного договору, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або укладеного на його підставі міжвідомчого договору".

Відповідно до підпункту 69.8.3. статті 69 ПКУ, фінансові агенти зобов’язані щороку, до 1 вересня, подавати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, звіт про підзвітні рахунки.

Звітним періодом вважається попередній календарний рік, якщо міжнародним договором, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або укладеним на його підставі міжвідомчим договором не встановлені інші правила.

Форма звіту про підзвітні рахунки, порядок її заповнення і подання фінансовими агентами до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

 

У зв’язку із запитами членів асоціації, ПАРД направлено лист до НКЦПФР щодо надання роз’яснень, чи є ліцензіати фінансовими агентами та чи встановлено регулятором перелік небанківських фінансових установ, які зобов’язані виконувати обов’язки фінансових агентів відповідно до вимог міжнародних договорів відповідно до вимог ПКУ.

Детальніше за посиланням. 

Про надану відповідь НКЦПФР буде повідомлено додатково. 

Поділитись: