Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

МІНФІН надав відповідь на перший запит ПАРД щодо подання звітів про підзвітні рахунки

ПАРД здійснює методологічну та консультативну підтримку учасників асоціації у питаннях виконання Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA).



13.10.2020 року ПАРД направлено офіційний лист до Департаменту податкової політики Міністерства фінансів України з переліком основних питань, які були обговорені на першій робочій зустрічі ПАРД щодо подання звітів про підзвітні рахунки, яка відбулась 06.10.2020 року.

Основними питаннями були:

1. Чи необхідно фінансовим агентам придбавати сертифікат для підключення до системи IDES з урахуванням того, що при отриманні  GIIN – коду на зареєстровані мейли фінансових агентів надсилається лист з текстом, що сертифікація не потрібна?

2. У разі необхідності мати сертифікат для підключення до системи IDES, де його можна придбати?

3. Чи надаються звіти про підзвітні рахунки щодо осіб, з якими припинено ділові відносини?

           

13.11.2020 року ПАРД отримано відповідь МінФіну на запит, в якому зазначається, що Порядок та методика використання платформи IDES докладно описані в Інструкції користувача (Публікація Служби внутрішніх доходів США 5190 (далі – Публікація СВД 5190).

А також, що всі проблемні питання, пов’язані із FATCA, фінансові агенти можуть направляти на адресу електронної пошти [email protected] . Детальніше з листом – відповіддю можна знайомитись за посиланням.

 

Нагадаємо, що 23.10.2020 року ПАРД проведено другу робочу зустрічі стосовно подання звітів про підзвітні рахунки, на якій в ході обговорення сформовані нові питання, що надіслані на електрону адресу [email protected], та які поки що залишаються без відповілі.

 

Основними з надісланих питань є:

1. На офіційному сайті ДПС України від 28/10/2020 року розміщено інформацію стосовно ймовірного перенесення термінів подання звітів про підзвітні рахунки на 2021 рік. Чи можливо на сьогодні отримати інформацію стосовно більш орієнтовних дат щодо подання звітів про підзвітні рахунки?

2. Відповідно до Порядку заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди FATCA фінансові агенти подають звіт з нульовими даними відповідно до формату XML-файлу у разі відсутності звітів про підзвітні рахунки. Чи правильно трактувати дану норму так, що у разі якщо у фінансового агента за періоди з 2014 до 2019 рік включно відсутні клієнти - (фізичні особи – податкові резиденти США, юридичні особи – зареєстровані на території США, або представництво нерезидента - юридичної особи США або юридична особа, яка не є фінансовим агентом та кінцевим бенефіціарним власником (контролером) якої є фізична особа – податковий резидент США), фінансовий агент все одно зобов’язаний придбати сертифікат та зареєструватися в системі IDES і подавати звіти про підзвітні рахунки з нульовими даними?

3. Якщо на рахунках, відкритих фінансовими агентами або здійснення фінансову операцію на суму, меншу ніж 50 000 дол.США, чи необхідно фінансовим агентам по таких рахунках або фінансових операцій подавати звіти про підзвітні рахунки? (ДОДАТОК 1, розділ 2 Угоди FATCA). Чи, в такому випадку, подаються звіти про підзвітні рахунки з нульовими даними?

4. Чи надаються звіти про підзвітні рахунки щодо осіб, з якими припинено ділові відносини в період з 2014 до 2019 року?

5. Чи потрібно подавати звіт про підзвітні рахунки щодо юридичних осіб, які припинили свою діяльність протягом періоду з 2014 до 2019 років, кінцевими бенефіціарними власниками яких були фізичні особи – громадяни США, з урахуванням умов, що необхідну інформацію для подання звітів про підзвітні рахунки отримати неможливо? Чи потрібно подавати звіт про підзвітні рахунки юридичним особам, які припинили банківську діяльність або ліцензійну діяльність, яка на сьогодні є підставою вважати такі юридичні особи фінансовими агентами, протягом 2014- 2019 років включно?

6. Звіт про підзвітні рахунки подається до ДПС через систему IDES в XML- форматі. Чи можливо безпосередньо через систему IDES сформувати файл в XML – форматі?

7. Для реєстрації в системі IDES фінансовим агентам необхідно придбати цифровий сертифікат, виданий одним з наведених у пункті 3.2 розділу 3 Публікації СВД 5190  центрів сертифікації. Чи треба перевіряти акредитацію цих сертифікатів? І, якщо так, то яким чином?

8. З урахуванням специфіки діяльності депозитарних установ, які визначені в проекті рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку фінансовими агентами, в процесі дематерилізації такими депозитарними установами відповідно до договорів з емітентом відкрито рахунки в цінних паперах акціонерам. Такі акціонери безпосередньо не є клієнтами депозитарних установ, фінансові операції з такими рахунками не проводяться, такі акціонери не були ідентифіковані.

У зв’язку з наведеним, просимо підтвердити, що рахунки акціонерів, відкриті депозитарними установами при дематерилізації на підставі договору з емітентом не є підзвітними рахунками.

Поділитись: