Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Звіт про підзвітні рахунки (FATCA)

ПАРД здійснює методологічну та консультативну підтримку учасників асоціації у питаннях виконання Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA).



Професійні учасники, які провадять брокерську діяльність, діяльність з управління цінними паперами, депозитарну діяльність депозитарної установи є фінансовими агентами та зобов’язані  надіслати звіти про підзвітні рахунки.


Аналізуючи норми ПКУ, які є на сьогодні чинними, фінансовим агентам, які надавали послуги громадянам США або юридичним особам, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є фізична особа – громадянин США за 2019 рік, рекомендуємо зареєструватись на сайті https://www.irs.gov/ та отримати GIIN код.

Фінансовим агентам, які не надавали послуги громадянам США або юридичним особам, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є фізична особа – громадянин США за 2019 рік, відповідно до ПРОЕКТУ Порядку наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)» (далі – Проект) також необхідно надавати до ДПС звіт з нульовими даними відповідно до формату XML-файлу.

 

ПАРД направлено офіційний лист до Департаменту податкової політики МФУ щодо виключення норм стосовно необхідності подання звітів про підзвітні рахунки з нульовими даними.

Детальніше з листом можна ознайомитись за посиланням.

Про затвердження наказу МФУ буде повідомлено додатково.

 

ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Що таке підзвітний рахунок і хто є фінансовими агентами?

Відповідно до підпункту 14.1.146-1 статті 14  Податкового кодексу України (далі – ПКУ),

підзвітний рахунок - фінансовий рахунок, що відповідає одному з таких критеріїв:

  • власником фінансового рахунка є фізична особа - нерезидент;
  • власником фінансового рахунка є юридична особа - нерезидент або представництво нерезидента - юридичної особи;
  • власником фінансового рахунка є юридична особа, яка не є фінансовим агентом та кінцевим бенефіціарним власником (контролером) якої є фізична особа - нерезидент.

 

Власником підзвітного рахунка вважається будь-яка особа, яка:

а) звертається за наданням послуг до фінансового агента;

б) користується послугами фінансового агента;

в) є стороною договору (для фінансових агентів, перелік яких встановлений відповідним регулятором ринків фінансових послуг, у межах повноважень, визначених статтею 21 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", а також у випадках, передбачених статтею 64 Закону України "Про банки і банківську діяльність").

 

Згідно із підпунктом 14.1.257-1 статті 14 ПКУ,  фінансовий агент - банк або небанківська фінансова установа, які зобов’язані подавати звіт про підзвітні рахунки центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та нести відповідальність за порушення покладених на них обов’язків у порядку, встановленому законодавством.

 

Роль регуляторів

Регулятори ринків фінансових послуг у межах повноважень, визначених статтею 21 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", встановлюють переліки небанківських фінансових установ, які зобов’язані виконувати обов’язки фінансових агентів відповідно до вимог міжнародних договорів, що містятьп оложення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або укладених на їх підставі міжвідомчих договорів.


Терміни подання

Відповідно до підпункту 69.8.3. статті 69 ПКУ, фінансові агенти зобов’язані щороку, до 1 вересня, подавати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, звіт про підзвітні рахунки.

Звітним періодом вважається попередній календарний рік, якщо міжнародним договором, що містить положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або укладеним на його підставі міжвідомчим договором не встановлені інші правила.


Яка форма і куди подавати?

Керуючись нормою 69.8.5. ПКУ, звіт про підзвітні рахунки подається виключно в електронній формі у форматі (стандарті), затвердженому в установленому законодавством порядку, з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

 

Згідно з пунктом 69.8.6.  центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, здійснює збір інформації від фінансових агентів, зберігання такої інформації в електронній базі підзвітних рахунків та передачу відомостей компетентному органу іноземної держави чи фінансовому агенту, від якого вона була отримана. Забороняється надання центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, інформації щодо підзвітних рахунків іншим особам, у тому числі судам, правоохоронним чи іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, юридичним та фізичним особам (у тому числі тим, про яких надана інформація у звіті про підзвітні рахунки).

 

Штраф за неподання

Відповідно до пункту 118.4. ПКУ, неподання, подання з порушенням встановленого строку, подання не в повному обсязі або з недостовірними відомостями, або з помилками фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до вимог пункту 69.8 статті 69 цього Кодексу -

тягнуть за собою накладення штрафу у 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Сплата такого штрафу не звільняє фінансового агента від обов’язку подання звіту про підзвітні рахунки.

Передбачений цим пунктом штраф не застосовується у разі, якщо недостовірні відомості або помилки у звіті про підзвітні рахунки виникли з незалежних від фінансового агента причин та/або у зв’язку з поданням власником фінансового рахунка недостовірної інформації, за умови що фінансовий агент:

вживав обґрунтованих та належних у відповідних умовах (обставинах) заходів для проведення перевірки статусу податкового резидентства власників фінансових рахунків та кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) таких власників фінансових рахунків;

своєчасно, у строк, встановлений пунктом 69.8 статті 69 цього Кодексу, повідомив центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, про подання власником фінансового рахунка недостовірних даних.

 

Чи є професійні учасники фінансовими агентами?

Норми Статті 1 FATCA:

j) термін “інвестиційна компанія” означає будь-який суб’єкт господарювання, який здійснює в якості бізнесу (або яким управляє суб’єкт господарювання, що здійснює в якості бізнесу) один чи більше зазначених нижче видів діяльності або операцій для чи від імені замовника:

(1) торгівля цінними паперами грошового ринку (чеки, векселі, депозитні сертифікати, вторинні цінні папери тощо); іноземною валютою; цінними паперами за курсом обміну, відсоткововукею ставкою та індексом; обіговими цінними паперами; або товарними ф’ючерсами;

(2) індивідуальне чи колективне управління портфелем цінних паперів; або

(3) будь-який інший вид інвестування, адміністрування чи управління коштами або грошима від імені інших осіб.

Підпункт 1)(j) тлумачиться у відповідності до подібного формулювання, викладеного у визначенні “фінансової установи” рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

Отже, можна зробити висновок, що дія норм FATCA поширюються на професійних учасників ринку цінних паперів, як таких що здійснюють, в тому числі, індивідуальне чи колективне управління портфелем цінних паперів, а також інші види інвестування, адміністрування чи управління коштами або грошима від імені інших осіб.

 

Зазначаємо, що на офіційному сайті Державної податкової служби розміщено ПРОЕКТ Порядку наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку заповнення і подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)» (далі – Проект).

Також, повторно наголошуємо на тому, що відповідно до норми 118.4 ПКУ, штраф не застосовується у разі, якщо недостовірні відомості або помилки у звіті про підзвітні рахунки виникли з незалежних від фінансового агента причин та/або у зв’язку з поданням власником фінансового рахунка недостовірної інформації, за умови що фінансовий агент.

Так як станом на 25.08.2020 року, Проект Наказу МФУ досі знаходиться на стадії Проекту законодавчого акту, фактично відсутній порядок подання фінансовими агентоми звітів про підзвітні рахунки.

За посиланням наведено схематичне зображення подання звіту фінансовими агентами про підзвітні рахунки відповідно до Проекту.

Поділитись: